Hlavní navigace

OLED s menší obrazovkou a další novinky Panasoniku pro tento a příští rok

9. 3. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Panasonic
UVNITŘ GALERIE – Na stránkách výrobce se už objevují letošní novinky a vidět je především HDR u 4K přístrojů a také několik nových OLED. Jsou tu ale i věci trochu ukryté, a přesto zajímavé.

Po loňském oznámení o ukončení vývoje Firefox OS a únorovém faktickém ukončení (viz článek na Rootu) Panasonic začal namísto názvu Firefox OS u svých televizorů důsledně pro označení platformy používat „My Home Screen 2.0“. Ten by měl být oproti loňské verzi aktualizovaný, avšak stále by mělo být možné připnout si ikony například kanálů či některých funkcí na domovskou obrazovku, což je ve světě televizorů unikátní. V rámci rozhraní má jít také snadno prohledávat obsah z nejrůznějších zdrojů, jako jsou internetové stránky, aplikace či externí zařízení. Mezi nové funkce patří i složky s oblíbenými položkami různých uživatelů televizoru, nastavitelné tlačítko My App na dálkovém ovladači a vylepšená aplikace Media Player. Ta nově podporuje i standardy HDR10 a HLG, tedy technologii Hybrid Log-Gamma vyvinutou britskou BBC a japonskou NHK, která se považuje za budoucí standard HDR pro televizní vysílání.

Obecně vzato se HDR zavádí do všech televizorů s rozlišením Ultra HD (4K), změnou je i rozšíření funkce nahrávání, a to do všech modelů (konečně!).

Panasonic momentálně v tiskových zprávách a na oficiálních webových stránkách zmiňuje dvě řady televizorů s rozlišením HD Ready a Full HD, tři pro Ultra HD a dvě pro Ultra HD, ale s obrazovkami nevyžadujícími podsvícení, tedy OLED. Tady jsme se konečně dočkali více modelů a hlavně i menší úhlopříčky 140 cm (55 palců). I k tomu se v tomto přehledu dostaneme.

NAPSALI JSME: Panasonic 2015 – pohodový Firefox, OLED za 10 až 12 měsíců, důraz na 4K a streamování (uvnitř popis a fotogalerie ke konceptu) Art & Interior

První pohled na Panasonic TX-65CZ950 (OLED)

Panasonic TX-65EZ1000 – další OLED na českém a slovenském trhu

Pár otázek pro Panasonic

Požádali jsme výrobce o zodpovězení několika dotazů na témata, o která si píšete nebo se objevují v diskusích. Tady jsou odpovědi.

Kdy se u chytrých televizorů kompletně přejde na Firefox OS? Bude to letos? 

V modelovém roce 2017 zůstane situace stejná jako v předchozím. Full HD modely mají My Home Screen (poznámka autora – platformu Viera, resp. Smart Viera) a 4K TV mají aktualizovaný My Home Screen 2.0 (poznámka autora – původní Firefox OS).

Budou letos ke koupi televizory s rozlišením HD Ready i Full HD? 

Ano, i v modelovém roce 2017 Panasonic nabídne obě tato rozlišení.

Tuner DVB-T2/HEVC je u všech TV?

Ano, celý modelový rok 2017 má podporu DVB-T2/HEVC.

Rozšíří se nahrávání i do Full HD?

Funkci nahrávání nabídnou všechny naše Full HD i HD Ready modely roku 2017.

Je už známa nějaká reakce na zrušení funkce Upozornění na pořad v EPG? Bude letos k dispozici?

Zatím nemáme žádné informace.

Nabídne Panasonic nějaké 3D televizory?

Ano, řada EX780 má podporu 3D.

Hodláte v modelové kolekci pro 2017/18 zavést HbbTV 2.0?

Modely roku 2017 podporují HbbTV 1.5.

Jaké standardy HDR jsou letos v TV k dispozici?

HDR10 a HLG (Hybrid Log-Gamma).

Počítáte i s podporou Dolby Vision u vyšších modelů? 

Podporu Dolby Vision televizory nemají.

HD Ready a Full HD? Podle úhlopříčky

Zatím jsou na webových stránkách k vidění dvě řady se základním rozlišením Full HD doplněným u malých úhlopříček HD Ready a začíná se – momentálně – na 61 cm, tj. 24 palcích. U obou řad výrobce uvádí systém My Home Screen, tedy Viera, resp. Smart Viera (viz odpovědi na otázky výše). Bez bližšího upřesnění se hovoří i o tzv. adaptivním ztmavování a lokální úpravě jasu. Druh podsvícení však uveden nebyl.

Minulý rok byly v nabídce ještě televizory trojkové řady a dále pak šestkové, což byla v případě Full HD řada nejvyšší.

  • Momentálně základní ES400 má být ke koupi v úhlopříčkách 81 cm (32"), 102 cm (40") a 124 cm (49") a s výjimkou 81 cm je tu rozlišení Full HD (1920 × 1080 bodů). Startují funkce typu Swipe & Share, sdílení multimédií z mobilu pomocí aplikace Panasonic TV Remote 2 a také streamování TV vysílání ze speciálního serveru. Jak můžete číst v otázkách a odpovědích výše, nahrávání bude letos i zde.
  • ES500 je opět v rozlišení HD Ready i Full HD, úhlopříčky začínají už na 61 cm (24") a pokračují přes 81 cm (32") a 102 cm (40") na 49 palců, tedy 124 centimetrů. Zmiňován je rychlejší obrazový procesor (600 Hz) a vylepšený design s kovovým stojanem a rámečkem nazývaným Diamond Cut, který má vylepšit vizuální dojem. Posoudit to z fotogalerie můžete i vy.

Ultra HD (4K) s podporou HDR ve dvou standardech

Na webových stránkách a v tiskových materiálech jsou zatím uváděny tři řady pro rozlišení 4K. Všechny podporují HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) a Panasonic konkrétně mluví o systému HDR-Multi. Ten představuje standardy HDR10 na discích Ultra HD Blu-ray, případně na streamingových službách, a HLG (Hybrid Log-Gamma), který by se měl objevit v praxi v průběhu tohoto roku. Zaveden byl také nový režim 4K HDR Gaming a u všech televizorů s podsvícením LED byla zkrácena prodleva, což by mělo vylepšit zobrazování při hraní náročných titulů.

Všechny 4K TV podporují streamování s HDR ze služeb Amazon, Netflix a YouTube a začíná se na 40palcích, tedy na 102 cm. U EX600 a ve vyšších řadách také výrobce hovoří o „adaptivním lokálním ztmavování“ (opět bez jakéhokoli upřesnění), My Home Screen 2.0, tedy bývalém Firefox OS, a konceptu Art & Interior.

  • EX600 bude k dispozici v úhlopříčkách 102 cm (40"), 124 cm (49"), 140 cm (55") a 165 cm (65"). Televizory i této základní UHD řady jsou provedeny v designu Art & Interior uvedeném minulý rok a verze se 140 a 165 cm má, podobně jako EX700, stojan s nastavitelnou šířkou zvaný Switch Design.
  • EX700 nabídne většinou trochu odlišné úhlopříčky 102 cm (40"), 127 cm (50"), 147 cm (58") a 165 cm (65"), tzv. lokální ztmavování (bez upřesnění) a technologii Wide Colour Spectrum. K dispozici má být opět Switch Design, a to v závislosti na velikosti obrazovky, a také provedení Art & Interior. Televizory by tak podle tiskové zprávy měly jít „postavit na podlahu nebo na stolek. Stojan lze navíc otočit na druhou stranu, takže celkově nabízí čtyři varianty.“
  • EX780 se má prodávat ve verzích 127 cm (50"), 147 cm (58"), 165 cm (65") a 191 cm (75"). Zabudována je nová obrazovka zvaná Cinema Display se širším barevným rozpětím, vylepšeným lokálním stmíváním a je tu i vyšší dostupný jas. Zaveden byl režim HDR Brightness Enhancer určený pro jasně osvětlené místnosti. Všechny verze se opět honosí designem Art & Interior, u úhlopříček do 165 cm lze využít kloubové konstrukce usnadňující hledání optimálního pozorovacího úhlu.

Konečně více OLED, konečně menší úhlopříčka než 65 palců

Ke koupi má být čtveřice televizorů (dvě řady) vybavená obrazovkami OLED, tedy tím nejlepším, co je v současnosti k dispozici. Jde o EZ950 a zejména o EZ1000, o kterém jsme se už zmiňovali.

Tento televizor byl představen na lednovém veletrhu CES 2017 v Las Vegas a je dlouho očekávaným nástupcem Panasonic TX-65CZ950. Nabídne certifikaci THX (je v běhu), 3D, profesionální správu barev a stejně jako ostatní 4K modely, včetně LCD, i podporu dvou standardů HDR: HDR10 a HLG.

V lednu představenou úhlopříčku 165 cm (65"), tedy model TX-65EZ1000, nově doplňuje i Panasonic TX-77EZ1000 s úhlopříčkou 196 cm (77").

EZ1000 pracuje se systémem My Home Screen 2.0 (Firefox OS) a zabudován je reprosystém Dynamic Blade od Technicsu s celkovým výkonem 80 wattů. Ten využívá čtrnácti samostatných reproduktorů v podobě osmi basových, čtyř středových a dvou výškových měničů. Kvůli posílení basů je tu navíc ještě pasivní membrána.

Nižší řada nazvaná EZ950 nabídne taktéž dva modely, oba opět s THX: TX-55EZ950 s úhlopříčkou 140 cm (55") a TX-65EZ950 se 165 cm (65"). Pracuje se stejným obrazovým procesorem Studio Colour HCX2, avšak mj. chybí 3D a reproduktorový systém má být jednodušší s polovičním výkonem zesilovače.

BRAND24

Jak EZ1000, tak EZ950 dokáží zobrazit téměř 100 % barevného prostoru DCI a mají také zdvojené tunery a podporu funkce HDR Brightness Enhancer (viz výše). Televizory určené pro evropský trh budou rovněž podporovat technologii IP>TV, s jejíž pomocí lze vysílání změnit v datový tok a streamovat ho přes domácí síť do jiných zařízení.

Panasonic TX-65EZ1000 (165 cm) a oba modely řady EZ950 budou na evropském trhu ke koupi od června 2017, verze EZ1000 se 196 cm má přijít do obchodů na podzim.

Jaký systém HDR v televizoru preferujete? (Zatrhnout můžete i více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).