Hlavní navigace

Co nám přinesou noví členové NIXu?

9. 10. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na poslední členské schůzi (rozuměj valné hromadě) sdružení NIX.CZ byli přijati noví členové, jejichž členství začalo být aktivní dne 1.10.2000. Co přinesou tito členové našemu lokálnímu trhu Internetu?
Aliatel pro nás chystá klasické připojení k Internetu s názvem SpeedBone. Oproti ostatním ISP nemá Aliatel problémy s migrací cenových podmínek stávajících zákazníků na nové služby, čímž si může dovolit nasadit velmi zajímavé parametry. Tato služby bude zaměřena (ostatně jako všechny dosavadní služby Aliatelu) na obchodní sféru. Aliatel hodlá nabídnout smluvně garantovanou dostupnost služby (tzv. SLA), on-line statistiky dostupnosti pro své zákazníky nebo proaktivní přístup při výpadku konektivity zákazníka. Vzhledem k tomu, že Aliatel vlastní příslušné know-how k provozování takové služby, její úspěšnost bude záležet na cenové politice. Jediným parametrem, kde Aliatel nedosahuje kapacit konkurence, je kapacita zahraniční konektivity jeho sítě – v tuto chvíli dva dvoumegabitové okruhy (do síti UUNET a Nextbone). Vzhledem ke své orientaci na obchodní sféru bude Aliatel zápolit na trhu především s KPNQwestem, Nextrou nebo Global One.

RadioMobil se nijak netají tím, že začne brzy poskytovat GPRS služby. Zatímco Eurotel bude pravděpodobně využívat připojení na IOL/Český Telecom, RadioMobil hodlá vystupovat jako autonomní ISP. Výhoda takového řešení je v tom, že má v rukou chování celé svojí IP sítě. Pokud například (přehnaný scénář) stovky tisíc nových uživatelů služby Quick zahltí zahraniční připojení IOL, GPRS zákazníci budou muset čekat ve frontě jako všichni ostatní. Nevýhodou je potom zvýšená pracnost spojená s řízením vlastního autonomního systému. RadioMobil disponuje konektivitou do sítě Nextbone.

SelfServis je provozovatelem páteřní sítě pro kabelové televize (CaTV) s názvem CzechBone. Tento poskytovatel působí na českém trhu již delší dobu, v dnešní době je připojen okruhem o kapacitě 1 Mb/s do sítě EBONE. Vzhledem k probíhající expanzi UPC, která vlastní většinu kabelového trhu u nás a disponuje vlastní internetovou sítí s názvem chello, bude tento ISP pravděpodobně integrujícím prvkem „nezávislých“ CaTV.

British Telecom toho o sobě na veřejně přístupných médiích příliš neprozrazuje. Nicméně fakt, že existuje datový okruh pro VoIP mezi BT a Contactelem dává tušit, že BT se vrhne především do hlasových služeb na našem trhu. Pokud se mu podaří prosadit lokální politiku (a lokální poskytování služeb) při prodeji VoIP služeb, bude mít výhodu (či náskok) oproti konkurenčním operátorům, kteří poskytují tyto služby povětšinou ze SRN.

BRAND24

Tiscali je subjektem, jehož působení na českém trhu bude záviset především na osudu fúze svého italského majitele s nizozemskou World Online. Zatímco v ČR je Tiscali většinovým vlastníkem společnosti ČD Telekomunikace, která by měla klást především optické kabely v blízkosti tratí Českých drah – a tím být klasickým telekomunikačním operátorem a provozovatelem páteřní sítě, World Online je v ČR především poskytovatelem Internetu zadarmo. Jistě je výhodné, že se tyto činnosti doplňují, je zde však riziko, že sloučený subjekt nebude mít jasně definovanou obchodní politiku a tím ztratí pozici na trhu. Jedním z vlastníků mateřského Tiscali je Renato Soru, původní zakladatel Czech On-Line, jež od začátku působila vlny v našem malém internetovém rybníčku.

V přehledu nesmíme zapomenout na společnost Teleglobe, která již na našem trhu působila jako tranzitní operátor pro několik subjektů (například TEN-34 CZ, VOL, IOL). S jejím příchodem do ČR se tak celková cena za její služby sníží. Jejími konkurenty a trhu jsou a budou především GTS (EBONE), UUNET či Nextra (Nextbone). Paradoxem je, že krátce před vstupem společnosti Teleglobe do NIXu ji opustil největší zákazník, Czech On-Line, což znamená velké oslabení její pozice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).