Hlavní navigace

Názor k článku Co se chystá v NIXu? od Tomas Marsalek - Zdravim, PI adresy nejsou urceny default ani pro ISP...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 6. 2002 23:40

    Tomas Marsalek (neregistrovaný)
    Zdravim,
    PI adresy nejsou urceny default ani pro ISP ani pro vetsi podniky. Spise pro nikoho :), resp jako specialitka kdyz je uplne nejhur -> viz i zprisnene podminky pro ziskani standardniho LIR a s tim souvisejici IP pool a AS. IXu se tento problem, diky realnosti a duveryhodnosti vyuziti zatim "nastesi" netyka - soucasny NIX ma prideleno 194.50.100/24 a v pripade potreb lze zajistit pro NIX prideleni dalsich IPV4 ci IP "sestivalece" ..V6, pokud-li bude ze strany clenu zajem.
    Mimochodem prave prideleni IP bloku a vyuziti pridelenych IP adres se posouva od "dohodneme se" do "smluvni vztahy a sankce", coz je jiste dobre - z meho pohledu na vec.
    Jenom doplneni ohledne nakladu na LIR, NIX atd. Je nutno tez navic pocitat s "lidskymi zdroji". Neco jineho je administrovat single C1601 a staticky routing....nebo BGP router, filtry a RIPE administrativu. Mimochodem dle mych zkusenosti "lidske zdroje" jsou u ISP business jednou z hlavnich nakladovych polozek, s porovnami s naklady na odpisy HW, cenou za konektivitu atd. => pokud-li dany ISP neni "one man show" s jednim nezalohovanym routerem. :)
    S pozdravem
    TM
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).