Hlavní navigace

Názor k článku Co zajímavé najdete v uniklé databázi ODS? od Ondřej Bouda - Vraťme se k mému příkladu se stranickým pokladníkem:...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 4. 2012 13:08

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)

    Vraťme se k mému příkladu se stranickým pokladníkem: co když nechá ležet (otevřenou = bez hesla!) pokladničku s několika miliony na sedadle auta - několik měsíců... Jistě že by to -podle zákona- nikdo ukrást neměl, ale realita je taková, že je prakticky jisté, že to někdo zkusí.

    Jinými slovy: realita je bohužel taková, že zloději jsou, byli a budou. Povinností těch, kdo opatrují cizí majetek (data) je proto uchovávat svěřené hodnoty tak, aby je zbytečně nevystavoval riziku.

    Ano, riziko nikdy nelze *zcela* eliminovat. Ale dle Paretova pravidla (20/80) lze s minimálním úsilím eliminovat 80% hrozeb. A to je to, co se v tomto případě nestalo - pokladník selhal i v tom nejzákladnějším zabezpečení...!

    A zajímavé je to právě proto, že takhle triviálně selhal "pokladník" vládní strany. V tom je podle mě ta "podstata věci" - musím se teď ptát: podle čeho ta strana vybírá ministry, poslance a radní? Jinými slovy: Když té straně ani vlastní členové nestojí za to, aby je chránila - jak jí mám věřit, že o *naše* (tj. veřejné) statky se hodlá starat zodpovědněji?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).