Hlavní navigace

Názor k článku Co zbyde, když "vypnou proud"? od washeck - Anglictina dominuje uz ve vsech oborech. Ty poznamky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 5. 2005 20:04

    washeck (neregistrovaný)
    Anglictina dominuje uz ve vsech oborech. Ty poznamky o francouzstine nebo nemcine jsou znacne zastarale. Francouzstina je sice chranena jako jeden z EU jazyku, ale pokud se chteji Frantici realne s nekym dorozumet, tak jim nezbyva nez mluvit anglicky.

    Cyril Svoboda, http://wtd.vlada.cz/scripts/detail.php?id=4382
    "...Komisař ovšem musí být člověk s velkou zkušeností v exekutivě, tedy nikoli poslanec či akademik. Musí umět dva jazyky naprosto plynně - nepochybně jedním z nich - protože evropské instituce sídlí ve frankofonních zemích - je francouzština."

    Byl jsem v Parizi na jednom kongresu, kde bylo spoustu Frantiku, dost Nemcu, Spanelu a dalsich narodu. Klidne jsem se tam se vsemi bavil anglicky (jako vsichni ostatni) a nikdo s tim nemel problem.

    Ja jsem byl před 14 dny v Lyonu. Anglicky jsem se domluvil s průvodčím v TGV, jednou Kanaďankou a s jediným z asi 10 studentů stavební fakulty (mluvil na úrovni možná tak 10. lekce).

    A abychom nemluvili jen o Francouzích, tady máte něco o Češích: http://zpravy.idnes.cz/domaci.asp?r=domaci&c=A000130145746domaci_jpl (uznávám, že je to poněkud staršího data, ale za těch 5 let se, předpokládám, situace až tak radikálně nezlepšila).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).