Hlavní navigace

Názor k článku Co zůstane, až zmizí papírové knihy od A.S.Pergill - Papírová se stává součástí mého majetku a zhodnocuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 3. 2011 10:17

    A.S.Pergill (neregistrovaný)

    Papírová se stává součástí mého majetku a zhodnocuje ho pro dědice. Elektronická (legálně) nikoli. Papírová podepsaná autorem může být časem (na odborných burzách, antikváři spíš vrčí) prodána i za více než desetinásobek nepodepsané - dá se něco podobného udělat s e-bookem?
    Písmo na hmotném substrátu je v zásadě trvalé (i ty výše zmíněné kamenné nebo hlíněné destičky budou čitelné po převodu na papír a početli by si v nich i tvůrci a čtenáři těch destiček), elektronický soubor má mnoho nectností, od formátu, který nemusí být stále podporován, přes časově omezující DRM a jiné "ochrany" až po podstatně snadnější zničení. Obávám se, že po případném jaderném útoku by mimo zóny absolutní zkázy zůstaly zachovány spíše papírové knihy než e-booky. A získaly by náhle cenu zlata.
    Zkrátka e-kniha má podstatně nižší užitnou hodnotu než kniha papírová, a tomu by měla odpovídat i podstatně nižší cena. Tj. "normální" někde kolem 1/4 a "s DRM" ještě podstatně méně.
    A kvílejícím nakladatelům je naprosto jasně a jednoznačně třeba vysvětlit, že "cena" je v ekonomice částka, kterou jsou lidé za dané zboží ochotní zaplatit. Pokud lidé nejsou ochotni platit za e-booky částky stejné (nebo i vyšší) než za knihy papírové, tak se e-booky prostě prodávat nebudou a spíš se budou mezi lidmi šířit balíky softu na "udělej si sám z papírové knihy elektronickou".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).