Hlavní navigace

Názor k článku Aktualizace: ČOI prověří, zda Telefónica neklame zákazníky od JKL - 10 000 SMS rozhodně není "nevyčerpatelných" a ani...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 9. 2012 17:19

    JKL (neregistrovaný)

    10 000 SMS rozhodně není "nevyčerpatelných" a ani se to nedá brát za "neomezené".

    Je potřeba si uvědomit, že dnešní smartphony umožňují psát "dlouhé SMS", tj. jednu zprávu rozdělenou do fragmentů a také umožňují posílat více příjemcům.

    Je třeba si uvědomit, že jeden fragment SMS s českou diakritikou má jenom 63 znaků, přičemž podle tytu telefonu lze odesílat dlouhé SMS složené až z 255 fragmentů.

    Takže jestli někdo pošle úplně normální JEDNU zprávu dlouhou 1500 znaků celé třídě čítající 30 lidí a pošle jim ji každý den v měsíci, tak operátor na vyúčtování ukáže 21 600 odeslaných SMS!

    Přičemž podle ceníku ( http://www.o2.cz/osobni/219236-cely_cenik/ ) Vám O2 může jednotky nad 10 000 účtovat podle tarifu O2 Zero, tímpádem 1,90 Kč.

    Takže v našem případě by O2 mohlo píšícímu žáčkovi poslat za "neomezené" SMS fakturu na 22 040 Kč nad rámec tarifu!!!

    Světový rekord v počtu poslaných SMS za jeden měsíc (s použitím pouze normálního mobilu a prstů) drží Fred Lidgren, který odeslal 566 607 SMS během jednoho měsíce...

    Kdyby to odeslal s "O2 neomezenými SMS", tak by taky mohl dostat účet na 1 057 553 Kč :-))

    Takže klamání spotřebitele to JE!

    btw: Náklady za SMS jsou pro operátora prakticky nula, mezi sebou si za ně neúčtují propojovací poplatky jako u hovorů, takže je jedno jestli posíláte ve vlastní síti nebo ne - operátor to rozlišuje jen proto, aby jste "překecávali" své známé, aby přešli do stejné sítě jako máte Vy.

    Trend "neomezených SMS k Internetu" operátoři stejně mají jen kvůli posílání zpráv přes Internet přes aplikace jako je Whatsapp, Viber, Facebook messenger, aplikace na posílání SMS z web-brány.

    Prý Internet v mobilu kanibalizuje 50% příjmů z SMS. To už je hodně poznat :) Přitom právě díky tomu, že prakticky 100% zaplacené částky za SMS jde operátorovi do zisku, jsou SMS pro operátora zlatým dolem - mnohem lepší než cokoliv jiného!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).