Hlavní navigace

Názor k článku Computer Press náhle zpoplatnil freehostingové služby od Marek Antoš - Jinými slovy, Vaše obšírné a právně jistě dobře...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 8. 2002 10:47

    Marek Antoš (neregistrovaný)
    Jinými slovy, Vaše obšírné a právně jistě dobře podložené podmínky užití služby, které zpravidla nikdo nečte (ke své škodě, to samozřejmě není Vaše vina!), byly v přímém rozporu s tím, co jste uváděli na stránkách FAQ, které sloužily k propagaci služby. Trvám na tom, že je to přinejmenším neslušné.

    Nicméně když už se tedy chcete pouštět do právních kliček, dovolím si Vaši pozornost nasměrovat k platným zákonům. Například zákon 643/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, má následující ustanovení v § 8:

    Zákaz klamání spotřebitele

    a) Nikdo nesmí klamat spotřebitele, zejména uvádět nepravdivé, nedoložené, neúplné, nepřesné, nejasné, dvojsmyslné nebo přehnané údaje anebo zamlčet údaje o skutečných vlastnostech výrobků nebo služeb či úrovni nákupních podmínek.

    Nevím jak vy, ale já v tom vždy zdarma ve světle současného vývoje klamání vidím - a to, že jste měli v podmínkách výhradu změny, na tom nic nemění.

    Jiná zajímavá ustanovení můžete nepochybně najít i v obchodním zákoníku, např. § 45:

    Klamavá reklama

    (1) Klamavou reklamou je šíření údajů o vlastním nebo cizím podniku, jeho výrobcích či výkonech, které je způsobilé vyvolat klamnou představu a zjednat tím vlastnímu nebo cizímu podniku v hospodářské soutěži prospěch na úkor jiných soutěžitelů či spotřebitelů.

    Má smysl k tomu něco dodávat? Kdyby to někomu stálo za ten právní spor, ať už by to byl zákazník či konkurenční společnost, CP by to podle mne vysvětloval dost těžko.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).