Hlavní navigace

Názor k článku Country Rádio vypne jeden ze svých VKV vysílačů od Petr Kružík - Pánové, hádáte se tady jak báby na trhu!...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 3. 2015 23:39

    Petr Kružík

    Pánové, hádáte se tady jak báby na trhu! Ale ono je to tak většinou, že by se do krve zhádal ten, který má o problematice jen kusé a nekomplexní povědomí, resp. preferuje z ní jen malou část. A tudíž nechápe, jak tu psal Kuky. S klidem na duši mohu říci, že koordinace Country radia či Radia Beat byly prováděny koncepčně a spočítány jak nejlépe šlo. Ve většině případů se přihlíželo i k zahraničním ženevám, přeshraničnímu příjmu. A pokud mi někdo bude tvrdit, že má na 150-300 km signál např. Hoher Bogenu či Chemnitzu na kus drátku (čiliže místní příjem nad 54dBuV) tak zkrátka bohapustě kecá. Při troše fantazie tam bude mít 15, 20, někde 30dBuV. To samé, že z Chomutova je dostatečně pokryt Most. Tam kde je vysílač 102.6 je skutečně 54dBuV +, ale ve většině města je díky terénnímu profilu 25-40dBuV. Což je zoufale málo a pro většinového posluchače absolutně neakceptovatelné. A samozřejmě o toho jde především, nikoliv o minoritu z minority. I když i k těm se jak píšu přihlíží a primární dosahy ženev se zkrátka chrání. Nikoliv ale zbytky pruhového pokrytí. Koordinace vysílače je rovněž ekonomicky akceptovatelná pouze ve městě a jeho primárním okolí. Vykrývat díry po dělostřeleckém granátu nemá smyslu, nelze je obhájit. Stejně tak nejde uvažovat o nějakých centrálních kótách (např. Široký vrch) pro širší okolí. Nový vysílač se musí spočítat s ohledem na ty okolité. A na Široký třeba vyšly jen 2 frekvence. Další budou níže a pro Country vyšla pouze a jen ve městě s lokálním dopadem +-10km. Z letitých zkušeností mohu říci, že ČTÚ jako koordinátor dělá svou práci z hlediska norem a legislativy tak jak má. A pokud plácal a tlučhuba má jiný názor, poněvadž zkátka všechno dělá líp, tak mu garantuji, že 99% jeho návrhů by mu český nebo mezinárodní regulátor omlátil o hlavu.
    Country vrací kmitočty Čáslav, Hradec, Č. Lípa jenom proto, aby zde po licenčním řízení mohlo vysílat jiné radio. Takto by se měli zachovat i ostatní broadcasteři, kteří vlastní zjevné doubly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).