Hlavní navigace

Názor k článku ČRo 4 – Rádio Wave ukončil analogové vysílání z Cukráku od anonym - To je myšlenka, která se mi velmi líbí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 9. 2008 8:49

    bez přezdívky
    To je myšlenka, která se mi velmi líbí a kterou bych podporoval také. Dovolím si k tomu něco popsat z nedávných událostí. Byly silné výtky koncesionářů, že tyto ČRo 5 nemají svůj 24 hodinový program a odpoledne, večer a v noci na nich funguje ČRo 2 Praha. Tak ho tedy udělaly. Tedy program byl doplněn, ale takovými zbytky a nekvalitními věcmi, až se to zdá býti, zcela zbytečné. Na víc tím vznikl nový problém, že někteří občané se po té nedostali vůbec ke Praze, kterou přijímaly pouze, když byla na ČRo 5, protože samotné vysílače ČRo 2 Praha mají horší pokrytí než vysílače ČRo 5. Protože stále trvala kritika ČRo 5. A podotýkám, že z mého pohledu zcela oprávněná, takže takové seškrtání jich, do jedné společné Reginy nebo řekněme do tří hlavních, Čechy, Morava a Slezsko, bych jako posluchač uvítal. Vyrobili tedy alespoň, Společnou regionální noc, vysílanou z Brna. Tím se zbavili toho nočního času. Když by tam nyní přešlo na odpoledne, večer a noc rádio Wave, byla by tato nedávno vzniklá, Společná regionální noc, zase zrušena. Ale tomu bych se já osobně, nebránil. Další problém je v tom, co popsal velmi dobře ředitel Radia FM Slovenského rozhlasu ve svém vystoupení, kde podpořil velmi Wave, tedy jeho vystoupení bylo lepší, než kohokoli z ČRo a celé české mediální scény a hovořil také v tom směru, že to není dobré image mít dvě různé stanice na jednom okruhu. To je sice pravda. Ale našel jsem v odpověď několik příkladů, kdy to tak fungovalo docela dobře. Takže ano bylo by to velmi užitečné využití ČRo 5 a to snad prvně za jejich zákonnou existenci. ( Oni totiž si na ně udělali zákon, zatím co samotný ČRo se jim původně i trochu bránil.)
    Nic méně ještě jsou ve hře další možnosti. V tisku se objevily i varianty, jako že na vysílačích BBC, jako, že stanice Wave, pro vysokoškolská města. A poslední, co se objevilo, bylo na serveru radiotv, info o tom, že některé pořady by mohly přejít na RŽ. To by samo o sobě bylo asi nejlogičtější. Ale může to narazit možná na větší potíže, než u těch ČRo 5. ČRo 1 je zaběhnuté zpravodajství a víme, jak s veřejností zamával nedávný pokus ho posunout jinam. Za další by musela být adekvátní zpravodajská stanice. O stanici mluveného slova se sice mluví, ale dokonce v poslední době se mluví o odsunutí toho projektu. Takže ty ČRo 5 nejsou špatný nápad. V každém případě by nebylo dobré příliš Wave rozmělňovat, tedy dát něco na RŽ, něco na ČRo 5 a zbytek na Prahu nebo Vltavu a zrušit ho úplně. To by byla chyba. Wave bylo svým způsobem kompaktní a i když se věnovali různým věcem šlo to dohromady, takže mohlo být zapnuté delší dobu v kuse. Pokud by bylo rozmělněné po více stanicích a musel by po nich jedinec vyhledávat jednotlivé pořady, nejspíše by to dopadlo tak, že by je ignoroval. Přesná cílenost a vzájemná logická propojenost a schopnost vzájemného doplńování je přesně to, co ČRo postrádá nejvíce, jako funkční celek.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).