Hlavní navigace

Názory k článku Český rozhlas přeci jenom letos spustí stanici mluveného slova

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 5. 2008 21:17

    Matěj Carda
    Vážený pane Zelenko. To mě taky těší, že máte rád stará rádia. Vývoj sice nezastavíte, digitální technologie jsou sice moderní a praktické, ale staré jsou ozkoušené a mají něco do sebe, jinak by tu přece nevydržely tak dlouho. Nechci na web o digitálních technologiích cpát technologie staré, ale neodpustím si upřesnění, že na té chaluě tedy nemáme televizi, dole v kuchyni nový CD přehrávač, rodiče v ložnici elektronkový Talisman306U, pravidelně ještě dnes zapínaný a hraje jak nový( naladěný na vlnu 470m tedy 639kHz opravdu silný vysílač Liblice vzdálený 100km) jinak naladím na metr měděného drátu k tomu připojenému i ostatní vysílače ČRo a desítky cizích. Není nic lepšího, než strávit večer u svítícího rádia u nějakého zajímavého pořadu. Proto taky očekávám nový program mluveného slova na DV s napětím. Neberte nám staré dobré technologie, doplňte je novými taky dobrými. Mimochodem dnes jsem byl v ČRo na dni otevřených dveří a bylo to zajímavé až na to že nás tím rozhlasem prohnali strašně rychle:-)
  • 17. 5. 2008 18:22

    bez přezdívky
    Děkuji Vám za dobrý příspěvek.
    Já si ještě dobře pamatuji éru elektronkových rádií a Vaše slova mohu jen potvrdit.
    Výhoda dlouhých vln je v tom,že jsou vhodné pro trvalý příjem na velké vzdálenosti v každé denní i noční době.Nevýhoda je v tom,že je rušeno výboji atmosférické elektřiny.U středních vln je výrazná změna v příjmu při přechodu ze dne na noc.I zde se,hlavně v noci,uplatňuje rušení atmosférické elektřiny.
    Toto jsou všeobecně známé věci.Protože jsem pravidelným posluchačem ČRo 2,a když jsem mimo dosah VKV vysílačů,tak mě nikdy nezklamou střední vlny,konkrétně vysílač Liblice na 639 kHz.
    ČRo 1 je lépe pokryt vysílači VKV,ale jsou ještě místa,kde je možné poslouchat jen dlouhou vlnu z vysílače Topolná na 270 kHz.
    Ale vývoj nezastavíte.
    Ted´je VKV-CCIR,za nějaký čas to bude T-DAB.
    Na závěr bych chtěl říci,že Váš příspěvek mě zahřál u srdce.
    Ale jak jste správně řekl,je to na dlouhou debatu...
    Ještě že je web http://www.dx.cz a http://www.dxradio.cz.
  • 17. 5. 2008 18:08

    Matěj Carda
    Já to myslel tak že současné moderní příjmače, ať už jsou zabudované v čemkoliv zvládají příjem středních vln hůř, než staré příjmače z dob, kdy FM pásmo nebylo přístupné pro běžné občany. To že máme CD s rádiem je dáno tím, že doma máme hhifi věž a různé kravinky jako mp3.. Na chalupě ovšem nemáme televizi( a ani jí tam nechceme), celá rodina si tam vozí CD s hudbou a poslouchá rádio. bylo by tedy zbytečné kupovat dva různé spotřebiče, když máte dva v jednom.
    Je mi 16 let, a stereo opravdu nepovažuji za důležité když poslouchám mluvené slovo.
  • 17. 5. 2008 17:09

    Steve
    Nerozumím té Vaší větě: "Chápu že dnes většinou lidé poslouchají rádio na prodávaných CD přehrávačích, které sice mají SV rozsah,ale kvalita příjmu bývá opravdu hrozná".

    CD přehrávačů s rádiem - je celkem vzkutku vzácné zboží, ale vím že existuje. Je jisté, že obsahuje FM (VKV) pásmo, ale + i s tím AM (SV)už to možná bude i horší, nebo se pletu? U Flash přehrávačů je myslím pouze FM rádio. FM má hlavně obrovskou výhodu v tom, že jede Stereo. Z poslechu u jiných vln, je to horší poslech.
  • 17. 5. 2008 12:48

    Matěj Carda
    Vážený pane Zelenko. Podle mě nemůžete srovnávat kvalitu příjmu mezi SV/DV a VKV pásmem. Je to trochu subjektivní věc. Záleží na místě poslechu, vzdálenosti vysílače a kvalitě příjmače. Chápu že dnes většinou lidé poslouchají rádio na prodávaných CD přehrávačích, které sice mají SV rozsah,ale kvalita příjmu bývá opravdu hrozná. Když na stejném místě zapojím staré elektronkové rádio z 50.let, tak stejnou stanici na SV slyším v daleko lepší kvalitě( bez pískání, žbrblání a dalších ruchů). Je dobré mít doma staré rádio, protože je ma poslech v AM pásmech dobře stavěné. Bohužel zase nemá FM pásmo. Tady se, řekl bych staví Český rozhlas před dilema: současná středovlnná síť je ještě docela důležitá pro stanici Praha, která je asi pátou nejposlouchanější stanicí v zemi a z toho 40% posluchačů poslouchá právě na SV. Takže brát tyto frekvence Praze úplně bych rozhodně nedělal. stačí že na nich je večer ČRo 6 a dost lidí si stěžuje že pak neslyší svoji Prahu. (Také Country radio je dost závislé na SV vysilači Zbraslav.) Dlouhé vlny má zabudováno jen minimum současných přijímačů na rozdíl od FM a SV. Výhodou je zase velký dosah jediného vysílače oproti směšnému dosahu FM. No prostě je to hrozně složité a zabralo by to dlouhou debatu...
  • 17. 5. 2008 12:07

    bez přezdívky
    Zde je problematika trochu složitější.
    Co se středními a dlouhými vlnami.Kvalita příjmu se nedá srovnávat s VKV-CCIR.
    Opustit střední a dlouhé vlny? To je ta hlavní věc.
  • 16. 5. 2008 17:18

    bez přezdívky
    a) Při přečtení nadpisu jsem se zaradoval, že ČR spustí stanici, kde bude mluvené slovo ve smyslu rozhlasových her, pohádek, meteoru, atd. Že prostě začne vysílat "zábavná" stanice, která bude kombinovat různé druhy mluveného slova.
    b) Místo toho jsem ke svému zděšení zjistil, že vznikne takový kočkopes mezi stanicí Česko a Radiožurnálem. Nic proti politice, ale nestačí opravdu na již uvedených stanicích?
    Dovoluji si věštit, že výsledná poslechovost stanice se zaměřením na odstavec a) by měla vyšší poslechovost, než stanice odstavce b).
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).