Hlavní navigace

Názor k článku ČSOB oficiálně spustila svou bankovní identitu. K čemu všemu se dá využít? od Filip Jirsák - Neočekává se, že si budete zakládat bankovní účet...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 1. 2021 11:57

    Filip Jirsák

    Neočekává se, že si budete zakládat bankovní účet jenom pro to, abyste získal bankovní identitu. Naopak je to myšlené tak, aby lidí, kteří už účet v bance mají, k němu získali i bankovní identitu.

    Vůbec nejde o nějaké jméno a heslo uložené v Keepasu. Jde o to, že je vaše identita ověřená – tj. někdo se zaručí za to, že ten, kdo v danou chvíli komunikuje se státem, jste opravdu vy. To by normálně znamenalo, že musíte jít na nějaký úřad, tam předložíte občanku a na základě toho si vytvoříte nějaký účet, který bude svázán s vaší osobou. Třeba v případě datových schránek byste takhle musel na CzechPoint. V případě bankovní identity to znamená, že to můžete udělat jenom na základě vašeho vztahu s bankou, ideálně jen přihlášením přes internetové bankovnictví – tedy nebudete muset nikam chodit, vyřídíte to z domova.

    Používání bankovní identity není povinné, nikdo vás nenutí to používat. Bohužel zatím není možné její použití zakázat, takže třeba pokud někdo svůj přístup k bankovnímu účtu svěří třetí osobě pokoutně (tj. ne vytvořením dalšího uživatelského účtu a přiřazením oprávnění, ale tak, že prostě dá dotyčnému své přihlašovací údaje), může dotyčný jeho jménem jednat i se státem.

    Další problém je samozřejmě to, proč zrovna banky, a proč už zase musíme jít specifickou českou cestou a nemůžeme se řídit eIDASem, který platí v celé EU.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).