Hlavní navigace

ČT art vyjde vstříc náročným divákům, filmy nabídne v původním znění

17. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

UVNITŘ GALERIE A PRESS KIT – Kulturní kanál ČT bude vysílat také tematické „Večery na téma“. „Schéma na podzim představuje 45 % původní tvorby. V první řadě bude vždy kvalita,“ říká jeho šéf Tomáš Motl.

Česká televize dnes na první ze tří snídaní s novináři představila svou chystanou stanici ČT art, která bude od konce prázdnin sdílet pozici s dětským kanálem ČT :D. Inspirací pro tuto stanici bylo především francouzsko-německé Arte, s nímž bude Česká televize také podepisovat spolupráci. Dále byly inspirací například stanice TV5, ZDFkultur nebo kabelový kanál Mezzo. Nestavíme na zelené louce, neděláme projekt za několik miliard. Tato situace je v nereálném světě. Jde o projekt s kombinací původní tvorby, akvizice a toho nejlepšího, co nabízí archiv, uvedl na dnešní snídani výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. Diváci budou mít vše podstatné na jednom místě. Program jim zároveň nabízí alternativu, dodal Motl.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Počet kanálů České televize by se měl ustálit na sedmi, plánuje Petr Dvořák

Díky tomu, že máme k dispozici tento prostor, můžeme posílit řadu žánrů, které z obrazovky zmizely. ČT art znamená mimo jiné návrat k posílení hudby a kontaktních pořadů. Diváci, kteří mají rádi film, už se nebudou muset dívat na náročné filmy v noci, ale například v rozumném čase o půl deváté. Filmy nebudeme dabovat, což je určitě špatná zpráva pro všechny herce, konstatoval šéf ČT art. Česká televize už podepsala memorandum s Ministerstvem kultury. Základním stavebním kamenem bude informovat, kriticky hodnotit, vzdělávat a přinášet nekomentovaně samotné kulturní zážitky. Například divadlo se na obrazovce ČT art objeví jak v živých přenosech, tak i v reprízách.

ČTĚTE TAKÉ: Regionální síť 7 s novými programy České televize míří na sever Čech a do Svitav

BRAND24

Určitě nebudeme podporovat prázdné vršení slov. Vždycky budeme chtít, aby to, co sdělujeme, bylo srozumitelné. Každý má pocit, že když se bavíme o kultuře, musíme se bavit vážně. Osobně si to nemyslím, konstatoval Tomáš Motl a dodal: Určitě se budeme snažit o to, abychom nežili v ghettu a věnovali se i regionům a oblastem za našimi hranicemi – Vídni, Salcburku nebo třeba Spojeným státům. Věci chceme dělat bez sebemenšího odporu. Věříme, že vysílání v prime timu bude mít pozitivní vliv na kvalitu. Nechceme se dostat do experimentů za každou cenu, kterým nebude nikdo rozumět, řekl výkonný šéf ČT art.

ČT art – press kit by potucek793

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).