Hlavní navigace

ČTÚ hrozí operátorům přímou regulací. Ustoupí velká trojka tlaku?

11. 3. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Pracovní verzí analýzy trhu si regulátor připravuje cestu k regulaci trhu s mobilními daty. I kdyby k ní nakonec nedošlo, podobný tlak se už v minulosti vyplatil.

Mobilní operátoři sice samostatně nemají dominantní postavení, ale společně už by mohli mít tzv. významnou tržní sílu a může mezi nimi docházet k tzv. tacitní koluzi – tedy situaci, kdy postupují i bez formální kartelové dohody společným způsobem, protože je to pro ně výhodné – i když to není výhodné pro jejich zákazníky. To je předběžný závěr analýzy, kterou v pátek zveřejnil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). V rámci složitého a zdlouhavého úředního procesu si tak pomalu dláždí cestu k možné přímé regulaci trhu.

Analýzu s obdobným závěrem, který se ovšem týkal cen volání, přitom úřad vypracoval už v roce 2012. A vyplatilo se – patrně jen díky tomu máme v Česku přece jen trochu více na výběr a při volání nemusíme počítat volné minuty.

Trojka velkých síťových operátorů totiž tehdy na hrozbu možné regulace reagovala rychle: na dlouhé roky zabetonovaný trh v listopadu 2012 pustila první virtuální operátory a záhy, v dubnu 2013, představila také tarify s neomezeným voláním. Od té doby jsme se ale v oblasti konkurence a cen zásadních změn nedočkali.

Virtuální konkurence

Přes určité naděje, že hrozba regulací i tentokrát přivolá velké zemětřesení, je dobré zůstat při zemi. Spása, kterou měli v roce 2013 přinést virtuální operátoři, se totiž nakonec nekonala. Rychle se ukázalo, že „velká trojka“ dokáže své virtuální konkurenci nastavením podmínek ve svých velkoobchodních nabídkách úspěšně komplikovat existenci.

Podle analýzy ČTÚ se dnes celkový podíl virtuálů v segmentu domácností pohybuje kolem 10 %. Pokud se podíváme na segment tarifů s mobilními daty, měli virtuálové na konci roku 2017 podíl 7,5 %. Největšími virtuálními hráči v této oblasti byli O2 Family (4,1 %), Sazka Mobile (1 %) a Tesco Mobile (0,8 %).

Prim přitom hráli (a hrají) virtuální operátoři, které úplně, nebo z části vlastní sami velcí síťoví hráči. O2 Family je ze 100 % v majetku O2, v Tesco Mobile má O2 poloviční podíl a třetího majetkově propojeného virtuála, COOP Mobil, z jedné třetiny vlastní Vodafone. Tito hráči mají (počítáno podle počtu SIM karet) dohromady tržní podíl 4,9 %, na nezávislé virtuály tak zůstává jen 2,6 % trhu s tarify s mobilními daty.

„Je zřejmé, že oproti roku 2014 se ke konci roku 2017 rozložení sil mezi síťovými a virtuálními operátory fakticky nezměnilo,“ konstatuje analýza ČTÚ.

Kdo projde testem

Jedinou patrnou změnou tak je postupné navyšování množství dat v tarifech operátorů. Připomeňme, že i na tom se patrně podepsal tlak ze strany politiků a regulátora. 

Poslední výrazný skok totiž přišel v roce 2017, kdy operátoři skokově zvýšili u hlavních tarifů penzum z do té doby standardních 1,5 GB na 4 či 5 GBStalo se to krátce poté, co se práva zákazníků a cena mobilních dat staly (bohužel jen nakrátko) politickým tématem. 

Na začátku roku 2017 totiž vypukla aféra kolem „zapomenutého“ posílení práv spotřebitelů a výroků ministerského náměstka, který poslal Čechy za levnými daty do Polska. V únoru 2017 kvůli tomu skončil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

V té době také ČTÚ oznámil, že už od podzimu 2016 zpracovává tzv. tříkriteriální test trhu s mobilním daty – činí tedy první krok k možné regulaci trhu. Výsledek testu pak v srpnu 2017 podle ČTÚ ukázal, že trh je skutečně pokřivený.

Přijde čtvrtý operátor?

Dnešní situace nabízí i další paralelu s rokem 2012. Také tehdy byl trh v očekávání aukce kmitočtů, která mohla přivést čtvrtého síťového operátora. Jenže se stalo několik věcí: v březnu 2013 tehdejší předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák překvapivě probíhající aukci LTE kmitočtů zrušil se zdůvodněním, že operátoři za frekvence nabízejí příliš moc peněz.

Aukce se tehdy kromě stávající trojice operátorů účastnila také společnost PPF Mobile miliardáře Petra Kellnera. A právě Kellnerova PPF nedlouho poté (v listopadu 2013) oznámila, že kupuje operátora O2. V následujícím druhém pokusu o aukci, kterého se kromě velké trojky účastnila i firma Revolution Mobile (přejmenovaná PPF Mobile) a SAZKA Telecommunications (za tou stála investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka), si pak kmitočty rozdělili jen stávající tři operátoři. Naděje na vstup čtvrtého hráče se nenaplnila.

UX DAy - tip 2

Možný příchod čtvrtého hráče je ve hře i dnes. ČTÚ momentálně vyhodnocuje připomínky k navrženým podmínkám aukce na 5G kmitočty, která má proběhnout letos na podzim.

Bude se historie opakovat, nebo se tentokrát dočkáme skutečného „datového jara“?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).