Hlavní navigace

Názor k článku ČVUT končí spolupráci s Huawei. V Ostravě si vysoká škola partnerství s Číňany chválí od JVr - Ano, to máte zcela napochybně pravdu. Vysoké školy...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 2. 2019 8:58

    JVr

    Ano, to máte zcela napochybně pravdu. Vysoké školy jsou vzdělávací a vědecké instituce a z toho důvodu by se neměly řídit politickými rozhodnutími, ale vědeckými fakty, která si mohou ověřit.

    Důvod, k takovým krokům z pohledu vysokých škol nevidím jiný, než čistě politický. Tedy jde o to, že se obávají, že to že spolupracují se společností, která je momentálně politicky "v nelibosti", by mohlo poškodit jejich prestiž v očích veřejnosti (a politiků - ti ovlivňují jejich financování).

    Určitě se tento problém s bezpečností netýká výuky. Vysoké školy jako vědecká pracoviště by, mimo jiné, mohli zaměřit své vědecké kapacity na to, aby prokazovali, že v zařízeních jsou (nejsou) zadní vrátka apod.

    Jediný možný problém vidím v tom, že studenti, kteří jsou vyškoleni v práci s danou technologií, budou nadále požadovat v praxi její nasazení. Ale toto nebývá takový problém, protože student se je schopen přizpůsobit práci s technologemi, které mu jeho budoucí zaměstnavatel nabídne (když nastupuje do zaměstnaní bývá ještě poměrně "tvárný").

    Myslím si tedy, že je škoda "zahodit" práci, která byla při přípravě a realizaci této spolupráce realizována... Ale politika bohužel prostupuje nemálo i do akademické sféry a někteří vedoucí pracovníci i v akademické sféře se nechají více ovlivnit názory než fakty. Podle mne tento přístup náleží spíše politikům (u kterých daný postup naprosto chápu), v případě akademiků mám už pochopení méně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).