Hlavní navigace

Názor k článku Další televizní eskapády: diváci si neví rady s obrazem a signálem od Pamětník - Dokud budou televize vysílat několik obrazových formátů, ani...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 1. 2009 10:09

    Pamětník
    Dokud budou televize vysílat několik obrazových formátů, ani "dokonalá" TV nezaručí, že náročný divák bude vždy spokojen. To by musel u TV fungovat podobný princip, jako to bylo před lety v biografu. Původní promítací plátna měla rozměr kolem poměru 4:3. Bílé plátno mělo černé orámování aby nebyly vidět "chlupy" na okrajích promítacího okénka. Čili viditelný obraz návštěvník viděl o trošku menší. Po nástupu rozšířených a širokoúhlých filmových formátů měla lepší kina široké plátno a podle filmu se ze stran zatahovala černá opona, aby na bílé ploše byl jen žádaný obraz. Nevím o nikom, komu by tato praxe někdy vadila. U moderního TV se zobrazovačem 16:9 by se po vzoru biografu měl přiznat fakt, že film pro pamětníky, ale nejen ten, byl natočen ve formátu 4:3 a proto musí být při nezkresleném a neosekaném obraze po stranách černé pruhy. To jsou zákony fyziky a nikdo je neznásilní, i kdyby třeba chtěl. Druhá věc je nativní rozlišení zobrazovače moderního TV. Pokud existuje mnoho možností s počtem řádků od 400 na starých plazmách až po 1080 na Full HD TV, při zachování proporcionálního obrazu a zákonů optiky, někdy se bude muset divák smířit s tím, že nemá pokrytou celou plochu obrazovky užitečným obrazem a nebo má některý rozměr ořezán či zkreslen, nebo u levnějšího TV obraz neuměle dopočítán a nebude "hezký".
    Proto korektní zobrazení nemůžeme vyžadovat na žádném zázračném obvodu v TV, ale musíme se smířit s tím, že někdy máme obraz černě orámován po stranách, jindy nahoře a dole a někdy kolem dokola. To bude platit do té doby, než TV přestanou vysílat jiné pořady než ve formátu, který mají všechny TV ve všech našich domácnostech. A bude to někdy? Nebude!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).