Hlavní navigace

Damir Špoljarič (VSHosting): Datacentrum letos zaplníme, pak utlumíme pronájem

19. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
VSHosting počítá se stavbou dalšího datacentra a letošními tržbami kolem 140 milionů. Uvnitř: VIDEO a AUDIO.

„Dokončujeme zaplňování druhé etapy. Je buď fyzický zaplněná, nebo je prodaná a rezervovaná. V létě náš čeká dokončení poslední třetiny datacentra, což je zbývajících 55 racků. Pak budeme mít plno,“ říká ve videorozhovoru Lupy zakladatel a ředitel společnosti VSHosting Damir Špoljarič.

Na plný stav se jeho ServerPark dostane ještě letos. „Do doby, než se pohneme s druhým datacentrem, bychom asi utlumili pronájem racků,“ popisuje Špoljarič s tím, že se chce více soustředit na managed služby a podobně.

TIP: Rozhovor si můžete poslechnout či stáhnout také jako audio.

VSHosting vedle toho buduje nové služby, rozjel třeba vlastní CDN. „Bereme spousty komoditních služeb, které poskládáme do jednoho balíku, budeme tomu říkat E-commerce Cloud. To je ten náš hlavní směr, kterým jdeme.“ S dalšími službami chce VSHosting oslovit i vývojáře (viz také náš dřívější textový rozhovor).

Damir Špoljarič, VSHosting from Internet Info on Vimeo.

Společnost každopádně chystá stavbu druhého datacentra, i když je projekt spíše ve fázi vymýšlení. Projekt by se investoval z vlastního kapitálu, bankovního úvěru a tentokrát i dotací. „Moc datacenter, ve které máme důvěru, není. Datacentrum jsme si stavěli primárně z toho důvodu, že jsme nikomu nevěřili. Nikdo nebyl papírově schopen zaručit, co jsme chtěli.“

BRAND24

VSHosting se chce letos dostat na tržby kolem 140 milionů korun. „Primárně růst ženou e-commerce projekty, velké e-shopy. U nás běží už 14 tisíc e-shopů, takže prostor pro růst v Česku a na Slovensku zde už moc velký není,“ dodává Špoljarič s odkazem na nové služby. Nejvíce tržeb přináší managed služby.

Podívejte se také na předchozí video rozhovory: Zdeněk Cendra (CDN77, Peering.cz, SuperHosting), Vít Horký (Brand Embassy), Jan John (SimpleCell).

Lupa.cz poprvé vyzkoušela formát videorozhovoru ještě dřív, než to bylo cool – právě před deseti lety, v březnu 2007. Tehdejší interview s jedním ze zakladatelů serveru Stream.cz a pozdějším šéfredaktorem Lupy Patrickem Zandlem dnes už sice vzal čas, ale komentáře pod článkem byly tehdy spíše odmítavé. Doba se posunula a po deseti letech to s videem zkoušíme znovu. Technicky spolupracujeme s provozovatelem serveru Mladypodnikatel.cz Jiřím Rosteckým. Pokud máte k našim videům nějaké nápady nebo připomínky, budeme rádi, když nám je pošlete na e-mail redakce@lupa.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).