Hlavní navigace

Daniel Dočekal opouští Český Telecom a Svět namodro

13. 9. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Daniel Dočekal, enfant terrible českého Internetu, který do České republiky přivedl FIDO a založil Svět namodro, opouští řady zaměstnanců Českého Telecomu, kde skončil po prodeji agentury M.I.A. Portál Quick, který zde pod jeho taktovkou vznikl, čeká zásadní rekonstrukce. Co bude nyní se Světem namodro?

Vprostřed tohoto týdne se prohnala interní poštou Internet OnLine, internetové divize Českého Telecomu, zpráva následujícího znění: „Na základě rozhodnutí managementu Imaginetu dochází k reorganizaci jednotky Quick. V důsledku tohoto kroku k dnešnímu dni ukončil pracovní poměr v Českém Telecomu, a.s. pan Daniel Dočekal.“ Podepsán výkonný ředitel pro provoz Josef Toman. Dlužno poznamenat, že tento mail nebyl příliš přesný, protože enfant terrible českého Internetu, který do České republiky přivedl FIDO a založil Svět namodro, opouští Český Telecom až k 1.10.2002, avšak vyvolává mnoho zajímavých otázek.

Skrze Svět namodro se Daniel Dočekal v Českém Telecomu vlastně ocitl. Původně jej vydával jako technologickou přílohu internetového deníku Neviditelný pes Ondřeje Neffa, aby se posléze stal součástí mediální agentury M.I.A. V únoru 2002 koupil 100procentní podíl v M.I.A. Český Telecom za blíže nespecifikovanou částku. Svět namodro prošel nejprve transformací z IT periodika na širokospektrální médium, jehož záběr sahal od IT a kinematografie až po pornografii a sport, a následně transformací z širokospektrál­ního média na IT periodikum. V současné době je začleněn v portálu Quick, projektu Daniela Dočekala pod křídly Českého Telecomu.

A právě Quick je oficiálním důvodem odchodu Daniela Dočekala z Českého Telecomu. Jakmile byl z funkce ředitele Imaginetu odvolán Fred Ledbetter (viz Imaginet nadivoko) a nahradil jej Radek Soušek, dospělo nové vedení k závěru, že Quick je po všech stránkách katastrofa a vyhlásilo konkurz na novou koncepci, jehož se mohly zúčastnit interní i externí subjekty, a dle tvrzení Českého Telecomu vyhrál projekt, který připravil tým zaměstnanců Českého Telecomu. Návrh Daniela Dočekala neuspěl. Daniel Dočekal se proto stal v Českém Telecomu „nadbytečným“ a rozhodnutím managementu byl po dohodě odejit.

Zdá se, že s novým vedením vstoupila do Imaginetu jistá racionalita. Pod taktovkou Freda Ledbettera se jednalo o jakýsi opožděný výkřik „internetové horečky“, který trpěl všemi učebnicovými neduhy tohoto období, včetně důrazu na neefektivitu. Z portfolia Imaginetu vlastně vydělával pouze Internet OnLine, který se udělal sám pro sebe. Quick byl na tento pád přímo odstrašujícím případem. Český Telecom utopil desítky milionů korun v marketingu na produkt nevalné kvality a přínos byl koncentrovaná nula. Marketing dokáže hodně, ale nedokáže všechno. Prvních změn by se uživatelé měli dočkat v průběhu října. (A bude to chtít skutečně radikální řez.)

BRAND24

Tato informace má jeden postranní efekt. Vzhledem k tomu, že se management Imaginetu rozhodl v případě Quicku pro resuscitaci namísto eutanazie (druhé jmenované by asi ztěží dokázal uspokojivě vysvětlit akcionářům), je definitivně odpískáno jednání mezi Atlasem a Českým Telecomem o prodeji portálu Atlas, který tím pádem zůstává svému investorovi II. Epic Holding. Atlas se ještě nedávno odmítal k této záležitosti vyjadřovat, nicméně Český Telecom oficiálně potvrdil, že záležitost je uzavřena a jeho počínání to pouze potvrzuje. Otázkou je, co bude II. Epic Holding s Atlasem dělat, protože v České republice na takovou věc příliš kupců neexistuje, pokud vůbec nějací.

Když se nad odchodem Daniela Dočekala z Českého Telecomu zamyslíte, jedná se vlastně o nelogickou záležitost. Je sice pravda, že komunikace Daniela Dočekala byla dosti expresivní a přístup k lidem svérázný, ale žádná firma nevyhodí svého zaměstnance kvůli tomu, že jeho koncepce nezvítězila ve výběrovém řízení. Zvláště když hledá lidi pro Svět namodro. Neoficiální zdroje k tomu uvádějí, že v Imaginetu proběhl interní audit, který nedopadl dobře. Otázkou je, co bude se Světem namodro. Má sice vlastního šéfredaktora, ale s osobou Daniela Dočekala byl vždy bytostně velmi svázán.

Přežije Svět namodro bez Daniela Dočekala?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).