Hlavní navigace

Názor k článku Daňový portál (konečně) podporuje obvyklý způsob elektronického podepisování od Filip Jirsák - Ono půjde podat daňové přiznání bez podpisu, jenom...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 10. 2020 11:45

    Filip Jirsák

    Ono půjde podat daňové přiznání bez podpisu, jenom na základě přihlášení?

    Tohle nahrazování podpisu přihlášením je dost nebezpečné, protože přihlášení na rozdíl od elektronického podpisu nejde dodatečně nijak zkontrolovat. Prostě musíte bezmezně důvěřovat autoritě, která poskytuje autentizační služby, a už nikdy nijak nedokážete, že jste to nebyl vy, kdo se přihlásil. Leda byste dokázal, že jste byl někde v pralese bez přístupu k internetu. U elektronického podpisu je to úplně jiné – i kdyby certifikační autorita vystavila falešný certifikát, pořád to bude certifikát k jinému klíči a kdykoli v budoucnosti bude možné odlišit podpisy vytvořené pravým certifikátem od těch vytvořených falešným.

    Bohužel lidé vidí, že „ušetří“ 400 Kč ročně, tlačí na používání přihlašování místo podpisu. A rozhodují o tom lidé, kteří problematice nerozumí, takže se bezpečnost takhle nesmyslně oslabuje.

    (A to bez ohledu na to, zda půjde daňové přiznání opravdu podat jen na základě přihlášení, bez podpisu – největší zvěrstvo je, že se tohle zavedlo u datových schránek, všechno ostatní už jsou jen méně podstatné maličkosti.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).