Hlavní navigace

Názor k článku Data retention dostalo stopku už i v ČR od 1234 - Lidi, kteří o telekomunikacích i legislativě nic moc...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 4. 2011 8:57

    1234 (neregistrovaný)

    Lidi, kteří o telekomunikacích i legislativě nic moc nevědí je dost a zločinců primitivů také. I u neprimitivních forem zločinu často probíhá komunikace lidí, kteří si myslí, že se jim na nic nepřijde a tedy se nijak nemaskují a až teprve když na někoho z nich padne podezření tak se maskovat začnou, tedy i zde by to práci policie usnadnilo. Lze si přitom snadno představit i mnohem hlubší vyžití takového množství dat, které ani v současnosti v boji proti některým zločinu využíváno není.

    Navíc je celá řada činů, které se dějí spontálně (težka autonehoda, náhlý útok po hádce) a tam zločinec dopředu neplánuje svůj čin a tedy nemá ani preventivně vyplý telefon.

    Tedy tvrzení, že to nepomůže zvýšit objasněnost nevěřím a pokud statistika toto nereflektuje, je to buď statistika špatně provedená nebo v ní došlo k pohybu, který se s těmito výsledky kryje. Např. u nás řádění Langera mohlo snížit objasněnost a pak zvýšení objasněnosti v důsledku nových metod nemusela statistika zaznamenat - co se dělo v Německu mi známo není.

    Jenže je tu velké ale. A tím je to, že zde je i celá řada jiných kroků, která mohou v boji proti zločinnosti výrazně pomoci a přitom nejdou do soukromí každého občana. Typicky využití přísnějších trestů (zabránění enormní recidivy v ČR), využití agentů provokatérů, modernizace policie, zvýšení kvalifikace policistů a nalákání nejlepších lidí na vysoké platy ale třeba i mediální výchova a motivace občanů odkrývat zločinnost či systematická informovanost obyvatel o hledaných apod. kterých není dosud využíváno a dokud využívány nebudou, tak nemůže být o opatřeních, která by také mohla pomoci ale narušují soukromí, vůbec řeč. Navíc u státu, který tak podporuje kriminalitu jako ČR je velice silný důvod nedůvěry k tomu, že mocní včt. BIS budou data využívat pro boj s kriminalitou a nikoliv je naopak zneužívat v kooperaci s kriminálníky v boji proti lidem jim šlapajícím na paty, konkurujícím jim v podnikání apod. Samozřejmostí pak by muselo být vždy jejich zpřístupnění komukoliv až se souhlasem soudu a jejich extrémní zabezpečení proti zneužití. Až tehdy bych byl schopen o takovém systému uvažovat (což však stále neznamená, že bych nakonec byl pro).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).