Hlavní navigace

Názor k článku Data uložená v cloudu jsou před policií chráněna méně než ta uložená fyzicky od Filip Jirsák - Cloud není druh serveru, ani souborové úložiště (o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2014 8:27

    Filip Jirsák

    Cloud není druh serveru, ani souborové úložiště (o kterém píšete), ani datové úložiště. Cloud je způsob provozu aplikace, která je provozována v mnoha instancích (uzlech, nodech), přičemž jednotlivé instance jsou navzájem zastupitelné (pokud jedna instance vypadne, přeberou její práci ostatní), a o správu jednotlivých instancí se stará node manažer (software), který podle potřeby řídí počet instancí – když je po službě větší poptávka, nastartuje více nodů, když se poptávka sníží, některé nody zase ukončí. Cloud tím zároveň řeší dostupnost, z toho důvodu se zároveň skupiny nodů provozují v různých lokalitách, aby i v případě výpadku celé lokality převzaly provoz nody z jiné lokality.
    V cloudu je provozován např. GMail nebo Google vyhledávání, může takhle být provozován třeba e-shop nebo dokonce i účetní systém (ten ale bude potřebovat mít v pozadí jednu společnou databázi).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).