Hlavní navigace

Datacentra na pochodu

19. 6. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
V úterý rozčeřila jinak celkem klidné vody serverhousingových služeb zpráva o otevření nového datacentra společnosti Master Internet. Ambicióznost projektu a neobvykle velké prostory (s udávanou kapacitou až 7 tis. serverů) v lukrativní lokalitě chtě nechtě vyvolávají otázku, kam se dnes business spojený s datovými centry ubírá a čeho všeho se ještě můžeme v budoucnu nadát.

Trochu víceznačný titulek jsem zvolil zcela záměrně. Každému, kdo někdy nějaké datacentrum nebo jen menší serverhousingovou místnost viděl, musí automaticky představa pochodujícího (nebo se alespoň někam ploužícího) datacentra připadat notně absurdní. Skoro hlavu bych dal za to, že vize stěhování již zaběhlého datacentra plného běžících serverů je noční můrou každého jejich provozovatele. Pointa titulku však pochopitelně cílila spíše na vývoj daného segmentu trhu. Zatímco jiná odvětví IT průmyslu drobí marže a učí se vycházet s menšími zisky, o služby datacenter (na profesionální úrovni) zájem roste takovým způsobem, že si mohou dovolit své náklady naopak zvyšovat. Jaká je situace na trhu dnes a kudy by se mohl vyvíjet v nejbližších letech? Na to jsme se pokusili zeptat několika provozovatelů větších pražských datacenter.

Kdo jsou vlastně klienti provozně náročných obřích datacenter?

Obecně lze říct, že se zaměřujeme na zákazníky, kteří mají zájem provozovat vlastní servery a požadují kvalitní služby a výbornou dostupnost. Co se týče velikosti zákazníků, nabídka sahá od studentských tarifů, až po komplexní řešení včetně správy serverů pro nejnáročnější klienty. Velikostí datacentra jsme dosavadní konkurenci výrazně předběhli, nyní dosahujeme srovnatelných parametrů s největšími telehousy v ČR, chlubí se například Pavel Křivák ze společnosti Master Internet. Mezi významnější klientelu společnosti řadí hlavně rozsáhlé internetové obchody, ISP providery a poskytovatele hostingových služeb. Ze známějších zákazníků jsou to například Active24, Superhosting.cz, Zoner Software, Ignum, Hifishop.cz, Ha-vel internet, Skynet, dodává Křivák na vysvětlenou.

Menší datacentra, jako je například populární Coolhausing, který se nachází asi tři stanice MHD od nového Master DC Praha, se zaměřuje spíše na individuální klientelu a svoji sílu hledá v nabídce unikátních služeb. Datové toky z našeho centra se pohybují pravidelně nad 1.5 Gbit/s. Primárně jsou naše služby určeny náročným webmasterům a webhosterům, říká Karel Umlauf ze společnosti Coolhousing.


Plyn

Masivní láhve s plynem maximalizuji ochranu před požárem,
člověku prý uškodit nemohou.

Telehouse Centrum podstatně větší konkurenční telekomunikační společnosti Casablanca INT, která se mimochodem nachází v prakticky stejných prostorách jako Coolhousing, se pro změnu zaměřuje spíše na serverové farmy, svým náročnějším klientům nabízí dokonce k dispozici i celou celou tzv. VIP serverovou místnost a konkrétní obchodní podmínky přizpůsobuje velkým zákazníkům na míru. Všeobecně je naše služba ServerHousing určena vlastníkům serverů, kteří požadují maximální kvalitu, garanci spojení a pohotový servis. Jedná se o firmy, které na svém serveru umísťují například rozsáhlé databáze s přístupem pro několik svých poboček, dále internetová média či prohledávače s přístupem pro širokou veřejnost nebo firmy/poskytovatele web hostingu a další majitele dat a aplikací, dodává Jitka Fuksová ze společnosti Casablanca a upřesňuje: Sama za sebe by měla hovořit některá fakta: více než 1500 m2 prostoru, 10GE páteřní routery a aktivní prvky sítě, konektivita do uzlu NIX.CZ 2× 10 Gb/s; mezinárodní konektivita 10 Gb/s…

Na podobnou klientelu cílí také o něco menší profesionální datacentrum společnsti TTC Teleport, jehož hostovacích služeb využívá například Seznam.cz, SuperNetwork, VSHosting. ČEZnet, nebo Dial Telecom. Našimi zákazníky jsou převážně operátoři a internetoví provideři. Máme cca 700 m2 užitné plochy, umožňující umístění cca 350 skříní, vysvětluje Miroslav Škop ze společnosti TTC Holding.


Kilometry UTP kabelů

Výstavba datacentra spolyká desítky kilometrů strukturované kabeláže.


Pro a proti zřizování datacenter ve velkých aglomeracích

Datacentra jsou obecně extrémně náročná na prostor i energeticky, co tedy vlastně vede významné hráče na poli těchto hostovacích služeb k rozhodnutí budovat svá centra v centrech aglomerací, jako je Praha, když mohou být servery virtuálně dostupné odkudkoli (kde jsou náklady menší)? Příkladem takového úspěšného „nízkorozpočtového“ datacentra budiž třeba šumavská Ktiš společnosti FORPSI.

Naše služby zaměřujeme na housing zákaznických serverů, u kterých zákazníci vyžadují dobrou dostupnost a kvalitní zázemí ideálně ve spojení s kancelářskými prostory, možnostmi administrace serverů mimo hluk a chlad sálu a jistým pocitem luxusu. To vše ve spojení s umístěním centrál společností Praha nabízí, proto jsme našemu novému datacentru vybrali právě tuto lokalitu, zdůvodňuje umístění druhého datacentra Masteru Křivák.

Fuksová si dokonce myslí, že jinde ani velká datová centra být umístěna nemohou. Renomovaná datacentra, se kterými se většinou spolupracuje se nacházejí v Amsterodamu, Londýně, Franfurtu n.M. a tak dále. Velkoměsto bude mít vždy více výhod než maloměsto: moderní a kapacitně dostačující infrastruktura, dostupnost veškerých sítí až do místa samotného, vhodné budovy, možnost úpravy prostor do daného standardu (speciální podlahy, zálohovaná napájení, výkonné klimatizace, atd.) a v neposlední řadě snadná dopravní dostupnost pro samotné zákazníky, zdůvodňuje svoji představu a dodává ještě na vysvětlenou: Co se týká periferií velkoměst, tam je situace trochu jiná. Dají se najít vhodná místa, vhodné prostory, ale co inženýrské sítě – mají dostatečnou dostupnost a kapacitu? Pokud někdo oponuje odkoukanou formou ze zahraničí, například londýnské Docklands, ano, dáváme za pravdu, tato londýnská místa byla kdysi polozapomenutou periferií. Dnes je to ovšem naprosto moderní a mondénní čtvrť, s veškerou možnou i nemožnou infrastrukturou a kapacitou, dosažitelná pohodlně metrem a light railem za necelých 20 minut z centra City.

Zdá se, že dostatečný elektrický příkon a konektivita již přestává být pro úspěšné datacentrum dostačující, pojďme se tedy ještě podívat, jak vidí provozovatelé data- a telehostingových center vlastní budoucnost.

BRAND24

Vydá se budoucnost cestou virtualizace?

Nároky na provoz nových datacenter zatím rostly exponenciálně, je takový trend v době zelených energií vůbec dlouhodobě udržitelný? Jsme si vědomi, že datacentra zaznamenávají prudký rozvoj a vzhledem ke gigantickým nárokům na výkon roste potřeba prostoru a energie. To vede ke změně struktury datacenter a serverů, systému chlazení, umístění datacenter a také k jejich virtualizaci. V tomto ohledu samozřejmě připravujeme některé další projekty, nicméně poptávka dokazuje, že individuální housing vlastních serverů zůstane směrem, o který je a stále bude zájem, zejména u středně velkých firem a zákazníků s vlastním IT zázemím, tvrdí Křivák. Budoucnost ve virtualizaci určitě vidí zástupkyně společnosti Casablanca, ale není si úplně jistá, jak dlouho ještě může trvat, než se takovéto řešení prosadí. Současný trend je v přesunu technologií na výkonné Rackmount servery a opouštění klasických desktop nebo tower serverů, pokouší se zhodnotit současnou situaci Fuksová.

Zdá se tedy, že i natolik technologicky pokročilí uživatelé, jako jsou provideři a provozovatelé nejrůznějších internetových služeb, jsou lidé konzervativní (přece jenom fyzický server je fyzický server) a my se budeme muset smířit s tím, že jistý trend neekologičnosti k provozu moderních datacenter prostě patří.

Dáváte přednost umístění datacentra v centru velkých měst nebo mimo ně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).