Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Datové schránky ante portas od Jarda - No ono u bank je přihlášení většinou taky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 3. 2009 7:20

    Jarda (neregistrovaný)
    No ono u bank je přihlášení většinou taky jen na jméno a heslo (jen operace se autorizují mobilem) a certifikát je jen možnost. V tom bych problém neviděl. Já vidím problém v samotných datových schránkách, které nejsou stále pořádně dotažené a většina úřadů maximálně tuší co ten pojem znamená, ale připravenost na to je používat nedejbože aby s nimi přímo pracovaly jejich interní spisovky, to je někde asi hodně daleko. Ve stavu, kdy nemáme v pořádku ani základní registry... ale oceňuji, že konečně se lobbisti i úředníci na něčem dohodli a zase jsme o krok dál. Jen jestli to bude stačit :o)
  • 27. 3. 2009 7:39

    Petr (neregistrovaný)
    Ahoj, no ja myslim, ze je to problem bezpecnosti vic nez zasadni. Kdyz si z Tve e-mailove schranky (zabezpecene pouze uz.jmenem a heslem) precte stará par mailu od milenky, tak vicemene o nic nejde, ale kdyz Ti konkurence vleze do Datove schranky ve firme a posle treba na financak zpravu, at tam jdou vsichni do p****, tak tam mas kontrolu do dvou dni a nebudou se s Tebou parat :-)
    Nebo když Ti příjde informace o nedoplatku na Sociálním pojištění ve výši 30 Kč, nějaký vtipálek Ti to smázne a kvůli těm pár korunám Ti pak Sociálka zablokuje účet a bude trvat deset dní, než Ti ho zase odblokují (nebo než to vysvětlíš exekutorovi), tak jste jako firma celkem nahraní.
    Zabezpečení tam rozhodně musí být vyšší, například přes certifikáty jak v bankách, at už uložené v počítači, na flashce nebo přes mobilní certifikáty v telefonu, ale jen heslo a jméno určitě nestačí! Jsme v Česku a tady to lidi zneužijí :(
  • 27. 3. 2009 15:06

    MB (neregistrovaný)
    Žádný vtipálek informaci o nedoplatku nesmázne! Datová zpráva zůstává v datové schránce ještě 90 dní po prvním přečtení (a maže ji systém!) A pokud to někdo ani za 90 nepřečte (ač ze zákona musí), pak opravdu má smůlu a platí fikce doručení.

    A jinak si nemyslím, že finančák půjde po někom, kdo na sebe provokativně sám ze své schránky upozorní. To zneužití je proti bankám nižší. Zprávu nejde ukrást a zpráva z principu není tajná, protože odesílatel/příjemnce je často úřad o tisících úřednících a ke všem se může zatoulat. Je třeba si uvědomit, k jakému účelu je určen provoz datových schránek a jaké zprávy budou přenášeny - tedy zda tam někdo může najít důvěrné informace, ke kterým by se jinou cestou dostával významně obtížněji.
  • 30. 3. 2009 17:57

    (neregistrovaný)
    Omyl! : u datové schránky není 90 dnů, ale pouze 10 dnů na přečtení od data doručení. Pak je to, jako kdybyste si zprávu přečetl...
  • 31. 3. 2009 8:58

    MB (neregistrovaný)
    Ale ne, není to omyl. Datová zpráva je smazána 90 dní od prvního přečtení. Tím může být i stažení nebo odeslání jiné zprávy z téže datové schránky. Pokud ke schránce přistoupíte třeba až 23 dní od doručení zprávy, zpráva se smaže až ten 113. den.

    Něco jiného je, že zpráva se považuje za doručenou 10. den od doručení do schránky, pokud již nebyla "přečtena" resp. nebylo přistoupeno do datové schránky dříve. Tedy nejpozději 10. den se odesílá elektronická doručenka, že zpráva byla doručena.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).