Hlavní navigace

Názor k článku Datové schránky: je možnost odesílat zprávy generální plnou mocí i pro pověřené osoby? od dan - Nestává se to často, ale v toto případě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2017 16:37

    dan

    Nestává se to často, ale v toto případě s argumentací NS souhlasím jako s rozhodnutím logickým. Pro držitele DS platí to, co soud napsal v odst. 52, tedy zjednodušeně řečeno - je na držiteli aby si zorganizoval vlastní činnost tak, že datovkou chodí pouze zprávy, které má v úmyslu odeslat. Za mě ano, to zaškrtávátko je generální plnou moci za držitele DS.
    Píšete o vyhrocených kauzách a máte pravdu. Ale obranu zde představují jiné nástroje. ISDS je víče, či méně pouze certifikovaný transportní systém. Nemůže být pojistkou proti úplně všemu. Pokud se najde někdo, kde svůj statut pověřené osoby zneužije, tedy činí za držitele úkony, které jsou v rozporu s pokyny držitele, existují prostředky civilního nebo trestního práva k nápravě.
    Podle mě také není možné klást na příjemce zprávy doručené přes ISDS další požadavek v podobě zkoumání oprávnění pověřené osoby k odeslání každé jednotlivé zprávy.

    Jediný bod, se kterým vnitřně ne zcela souhlasím, je 74. Tady NS dospěl k tomu, že lhůty se počítají podle osř/tř a ne podle daňového řádu. Ono to prakticky nedává smysl, protože s doručením jsou spojeny nějaké další účinky, většinou začne běžet nějaká další lhůta a posouvání doručení na pracovní den je přehnané.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).