Hlavní navigace

Názor k článku Datové schránky: je možnost odesílat zprávy generální plnou mocí i pro pověřené osoby? od Olda - Z právnického hlediska: Ne, zaškrnutí políčka "posílat zprávy"...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 2. 2017 23:11

    Olda (neregistrovaný)

    Z právnického hlediska: Ne, zaškrnutí políčka "posílat zprávy" při volbě oprávnění pověřené osoby není generální plnou mocí. K čemu zaškrtnutím políčka onu pověřenou osobu zmocňuji, resp. jaké oprávnění jí tím uděluji? V plné moci musí být přesně uvedeno, k jakým úkonům (v jakém rozsahu) je udělována. Tady je rozsah určen pouze slovy "posílat zprávy". Zmocnění "posílat zprávy" znamená zkrátka posílat zprávy. Neznamená to "jednat za mě ve všech záležitostech, resp. činit mým jménem veškeré právní úkony". Zmocnění "posílat zprávy" přece neznamená zmocnění "vytvářet i jejich obsah".

    Z praktického hlediska: Patrně ano. Obyčejný úředník prostě nemá šanci v případě datové zprávy bez příslušného elektronického podpisu rozlišit, zda bylo ono vzdání se odvolání učiněno osobou oprávněnou, nebo osobou pověřenou, která ale byla pověřena pouze k jeho odeslání, nikoli i vytvoření.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).