Hlavní navigace

Názor k článku Datové schránky povinné pro všechny právnické osoby? Návrh je znovu na stole od Filip Jirsák - Oba dva jmenované formuláře, Žádost o zprostředkování zaměstnání...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 2. 2017 18:22

    Filip Jirsák

    Oba dva jmenované formuláře, Žádost o zprostředkování zaměstnání i Žádost o podporu v nezaměstnanosti, už můžete podávat elektronicky, stejně jako všechny ostatní formuláře z webu formulare.mpsv.cz, které podepisuje žadatel.

    Uložení dat na serveru a identifikace čárovým kódem se nějakou dobu používalo, ale je to problematické z pohledu zákona na ochranu osobních údajů. Navíc pak úředník musí kontrolovat, co jste na vytištěném formuláři případně změnil. Snaha je směrovat to spíše k elektronickému podání.

    To, že je dokument podepsán certifikátem vydaným interní autoritou MPSV je chyba a je to porušení zákona, dokument musí být za úřad podepsán „kvalifikovaným“ certifikátem (neznám teď z hlavy přesný pojem podle nové legislativy, ale snad mi rozumíte). Úředníci ÚP ČR mají kvalifikované certifikáty (možná ne úplně všichni, ale měli by je mít ti, kteří něco podepisují). Certifikační autorita MPSV je interní a její certifikáty by se neměly dostat běžně „mezi lidi“, ten, kdo ji potřebuje používat, ty kořenové certifikáty nainstalované má.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).