Hlavní navigace

Názor k článku Datové schránky: přihlašujeme se s certifikátem od petr_p - Tak jsem si to našel (odstavec 1 § 29): Vedou-li...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 8. 2009 19:05

    petr_p (neregistrovaný)

    Tak jsem si to našel (odstavec 1 § 29):

    Vedou-li orgány veřejné moci spisovou službu elektronicky, činí tak způsobem umožňujícím doručování dokumentů a provádění úkonů prostřednictvím datové schránky, ledaže je z bezpečnostních důvodů nezbytné vést spisovou službu odděleně. Přístup do datové schránky prostřednictvím elektronického systému spisové služby nebo jiné elektronické aplikace třetí osoby je možné činit rovněž prostřednictvím systémového certifikátu za podmínek stanovených v provozní dokumentaci informačního systému datových schránek; v takovém případě se ustanovení o pověřených osobách nepoužijí, přístup prostřednictvím systémového certifikátu zahrnuje i přístup k dokumentům určeným do vlastních rukou adresáta.

    Otázka je, jestli se druhé souvětí Přístup do datové schránky… vztahuje jen na OVM, o kterých hovoří první souvětí, nebo (dle vašeho výkladu) na kohokoliv.

    Pokud na všechny, tak i fyzická osoba si může nechat vystavit systémový certifikát (a dokonce ani nemusí být kvalifikovaný, on ani nemůže, protože kvalifikovaný se nesmí používat na šifrování) a může se přihlašovat jím bez současného použití hesla. Tudíž veškerá ustanovení o heslech jdou do kopru.

    Tak nějak mi přijde, že se zákon nimrá v uživatelském webovém rozhraní, a přitom vůbec neřeší neinteraktivní webové rozhraní.

    Otázka je, jaké špeky jsou v provozní dokumentaci ISDS.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).