Hlavní navigace

Názor k článku Datové schránky v době nouzového stavu. Jak je zřídit bez cesty na CzechPOINT? od Jiří Peterka - Nerad bych se jako neprávník pouštěl do právních...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 4. 2020 17:58

    Jiří Peterka

    Nerad bych se jako neprávník pouštěl do právních disputací, tak jen krátce: pravdou je, že pojem "podpis" (§ 561 NOZ) není v občanském zákoníku definován (jeho definice ale nebyla ani v předchozím občanském zákoníku). Podle mých informací to ale vždy soudy vykládaly tak, že je to vlastní rukou vypsané jméno a příjmení, popř. jen příjmení, i když třeba není čitelné. Mělo by být napsané až dole pod obsahem jednání (proto "pod-pis").

    Určitě to musí být něco víc, než jsou ty "mechanické prostředky," kterými lze podpis nahradit (ale jen tam, kde je to obvyklé, viz § 561 NOZ). Tou náhradou by mohla být např. vytištěná křivka podpisu, faksimile, razítko apod. Sem bude spadat i jméno vypsané v editoru. No a pak jsou zde ještě tzv. znamení ruky podle § 563 NOZ, což je něco mezi podpisem vlastní rukou a jeho náhradou mechanickými prostředky (pro negramotné či nemocné, co nesvedou vlastnoruční podpis, ale musí k tomu být svědci).

    Právě podpis spojuje konkrétní osobu s obsahem jednání. Je projevem její vůle, ale má i autentizační funkci. Kdyby to nebylo potřebné, nemuseli bychom se s nějakým podepisováním obtěžovat a vše by se dokazovalo jinak (jako obsah ústní smlouvy) a asi bychom nepotřebovali písmoznalce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).