Hlavní navigace

Datový karneval radosti Plzeňského kraje: nikotin, pokrytí MHD i index žití

28. 10. 2022
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jaromír Novák
Letošní ročník plzeňského hackathonu otevřených dat ukázal velký potenciál studentů středních škol v práci s daty.

Ve dnech 21.–22. října 2022 proběhl další ročník Hackathonu otevřených dat Plzeňského kraje pro žáky odborných středních škol a gymnázií v Sušici. Akce se zúčastnilo 20 týmů ze 17 středních škol.

Po úvodním slovu pana Kratochvíla, ředitele sušického gymnázia a hostitele akce, začala konferenční část hackathonu. Za Plzeňský kraj vystoupil člen rady pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc a Západočeskou univerzitu zastoupil Miroslav Jiřík, který prezentoval vývoj v oblasti strojového učení a umělé inteligence. Zástupci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Jaroslav Broža, Martin Smetana a Kristýna Lišková upozornili ve své prezentaci studenty na záludnosti správného prezentování a interpretace dat. Se svou přednáškou slavili úspěch a studenti při svých závěrečných prezentacích projektů použili hodně prezentačních triků.

Ve svém videopříspěvku pozdravila účastníky Radka Domanská, koordinátorka otevřených dat v České republice. Jakub Malina, ex-koordinátor otevřených dat, doplnil naživo její vystoupení posledními novinkami v Katalogu otevřených dat. V neposlední řadě vystoupil také Pavel Matějíček, který velmi expresivně seznámil publikum se základními zásadami kybernetické bezpečnosti a na praktických příkladech ukázal, jak si „otevřít“ některá uzavřená data.

Hackuj stát počtvrté: Exekuce seniorů, vizualizace dat i automat na mapy Přečtěte si také:

Hackuj stát počtvrté: Exekuce seniorů, vizualizace dat i automat na mapy

Po konferenční části začali studenti pracovat na svých aplikacích a vizualizacích. Po 24 hodinách stála porota před nelehkým úkolem vyhodnotit výsledky jejich snažení. Hodnocení bylo dvoukolové, zvlášť pro týmy z gymnázií a zvlášť pro týmy z odborných středních škol. V prvním kole „velká porota“ hodnotila aplikace podle jejich funkčnosti, využití povinných datových sad, možnosti využití pro instituce a také podle prezentačních dovedností členů týmu. Z pěti vybraných týmů pak „malá porota“ vybrala ty, které skončily na prvním až třetím místě.

V kategorii středních odborných škol získal třetí místo tým Datamaniaci (VOŠ a SPŠE Plzeň) s vizualizací Index žití ve velkých městech. Druhé místo získal tým Boráčci (Střední škola Bor) s vizualizací Odkud jsou naši žáci a jaké obory studují, názornou pomůckou zaměřenou primárně na potřeby managementu středních škol. První místo zaslouženě vyhrál tým EP(K)2 z ISŠŽ s vizualizací Psychologická zařízení v Plzeňském kraji. Uživatelsky přívětivá vizualizace s kvalitně zpracovanými daty, která řeší aktuální potřeby společnosti. I když rozhodování poroty nebylo jednoduché, tým EP(K)2 získal první místo zaslouženě.

V kategorii gymnázií skončila na třetím místě aplikace Pokrytí MHD v Plzni, až profesionální řešení týmu Wren z Gymnázia Mikulášské náměstí v Plzni. S aktuální vizualizací NIKOT-IN získal druhé místo tým Chodové (Gymnázium J. Š. Baara z Domažlic), která zpracovává aktuální téma závislosti na nikotinu a nebezpečnosti nikotinových sáčků. První místo získal tým DataShort z Klatov (Gymnázium Jaroslava Vrchlického), který v aplikaci vizualizoval volná pracovní místa a propojil data na Registr ekonomických subjektů. Krásná, čistá práce.

Letošní ročník hackathonu ukázal velký potenciál studentů středních škol v práci s daty. Jednotlivé prezentace výsledků pak byla čirá datová radost, bylo vidět, jak se někteří účastníci poučili z minulých chyb. Umím si představit, že kdyby byli v publiku zástupci některých ministerstev, mohli by si se studenty domluvit dopracování vizualizací nebo aplikací a pak je používat pro svoji práci s daty nebo pro prezentaci dat veřejnosti. 

Poděkování patří nejen všem účastníkům z řad studentů, ale také učitelům a organizátorům v čele s Karlem Rejtharem a Janou Dvořákovou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborník na regulace telekomunikací. Pracuje pro sdružení CZ.NIC a NIX.CZ, od roku 2022 je poradcem ministra průmyslu a obchodu. V letech 2013 až 2020 byl předsedou Rady ČTÚ. Seriál Krátké vlny vychází současně také na blogu sdružení CZ.NIC.