Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Datovým schránkám je 10 let, jejich provoz přišel na 6 miliard od Filip Jirsák - Je pravda, že já jsem se na to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 7. 2019 12:58

    Filip Jirsák

    Je pravda, že já jsem se na to díval z hlediska správního řádu. Soudní řád správní možná takové ustanovení neobsahuje. Jinak souhlasím s tím, že by to mělo být explicitně uvedeno v zákoně o datových schránkách. Zákon o datových schránkách úplně změnil doručování úředních dokumentů, přitom ale nenovelizoval správní řád, dokonce nebyl správní řád zmíněn ani v žádné poznámce pod čarou. Takže v tom zákoně chybělo tolik věcí a velice často nebylo jasné, zda se má postupovat podle SŘ nebo podle zákona o datových schránkách.

  • 3. 7. 2019 9:51

    Jiří Peterka

    pokud by to bylo tak jednoduché, jak říkáte, proč potom Ústavní soud v tomto usnesení kontatoval, že "je však výrazem nedbalého a zcela nežádoucího chování věcně příslušného ministerstva, že v tomto směru uvedený zákon nebyl novelizován a nebylo výslovně stanoveno, že orgánům veřejné moci je datová zpráva doručena již okamžikem jejího dodání do jejich datové schránky"?

    3. 7. 2019, 09:52 editováno autorem komentáře

  • 1. 7. 2019 13:47

    Filip Jirsák

    V článku je jedna nepřesnost – okamžik doručení orgánu veřejné moci nemusí zákon o datových schránkách řešit, protože to řeší už správní řád v § 37 odst. 5: Podání je učiněno dnem, kdy tomuto orgánu došlo. To vysvětlení událost EV5 je tam z jiného důvodu, podstatná je ta část „vystupující v postavení orgánu veřejné moci“. Orgány mají jednu datovou schránku, kam jim chodí jak „úřední“ tak „neúřední“ zprávy. Pokud je příchozí zpráva „úřední“, tj. jedná se o podání vůči OVM, postupuje se podle správního řádu a dokument je považován za doručený (podaný) ten samý den.

    Pokud je ale ta zpráva určena úřadu jako běžnému subjektu, ne jako OVM, nejde o podání – úřad v tu chvíli nevystupuje v postavení orgánu veřejné moci a uplatní se klasická desetidenní lhůta resp. doručení přihlášením. Na posouzení člověkem je to z toho důvodu, že to závisí na obsahu toho podání a to není možné vyhodnotit strojově.

    Zrovna nedávno jsme to řešili při zasílání rozhodnutí ministerstva obcím. V tom okamžiku bylo ministerstvo orgánem veřejné moci, obec je pouhým běžným účastníkem řízení a doručení se tedy určuje podle § 17 zákona o datových schránkách.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).