Hlavní navigace

Názor k článku David Grudl: Open source je komunismus a nefunguje. Ideální je ho nedělat od lzap - Se vší úctou, David hází projekt a produkt...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 8. 2018 17:46

    lzap

    Se vší úctou, David hází projekt a produkt do jednoho pytle, celé to zamíchá a výsledkem je tento paskvil (přednáška i rozhovor) kde hlavní motivací je zřejmě na sebe strhnout pozornost. Jádro pudla je o tom, že je velmi těžké (nejen pro Davida) najít funkční obchodní model kolem open-source projektu, ale to neznamená že to nejde: duální licencování, placené moduly, částečně uzavřený model a podobně. Bohužel úspěch projektů nikdo nedokáže předvídat, proto je potřeba to mít rozmyšleno předem. A je to setsakra těžké vymyslet tak, aby to bylo prospěšné pro obě strany.

    Stejně tak nelze paušalizovat to, že open-source komunity jsou odporná místa plná bláznů co se navzájem jen urážejí. S přibývajícími uživateli logicky roste počet těch, kteří se nechovají korektně a s tím je potřeba bojovat, vysvětlovat a stále dokola se opakovat. Moje zkušenost je z větší části kladná. A je třeba si uvědomit, že změny typu licence, monetizace nebo obchodní model je třeba s komunitou velmi pečlivě prodiskutovat a být připraven na možnost, že takovou věc může komunita odmítnout.

    Open source model není lehký, je to o politice, o lidech a o komunikaci. Pokud se ale všechno sejde, výsledky mohou být skvělé. Už 8 let mě zaměstnavatel platí za práci na několika projektech včele na theforeman.org a musím říct, že je to někdy opravdu radost vidět projekt růst, číst si děkovné emaily uživatelů i zákazníků a oznamovat novinky. Musím podotknout že je to v moři různých diskusí (někdy vyhrocených), bug reportů a customer callů ale to je prostě život softwarového vývojáře.

    Projekt není produkt.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).