Hlavní navigace

Názor k článku David Grudl: Open source je komunismus a nefunguje. Ideální je ho nedělat od Franta - Samozřejmě, že JDE mít zároveň komerční+open source licenci....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 8. 2018 11:44

    Franta (neregistrovaný)

    Samozřejmě, že JDE mít zároveň komerční+open source licenci. To je fungující byznys model řady firem, třeba kolem Qt, už dvě dekády.
    Kód je k dispozici buď pod GPL, takže jej může použít každý, ale musí výsledek opět zveřejnit pod GPL, nebo pod proprietární licencí, kde si podmínky volně určuje tvůrce, případně je to výsledek dohody se zákazníkem.
    Jaktože si to může dovolit? Protože jako držitel copyrightu si může svoji práci kdykoliv přelicencovat na cokoliv. Pokud je přispěvatelem pouze on, je to jednoduché. Pokud do projektu přispívají i ostatní, dá se to vyřešit CLA, kterou musí každý přispěvatel odsouhlasit a kde autorovi projektu dává výhradní právo změnit licenci projektu.
    Proč se jako open source licence používá copyleftová (typicky GPL)? Protože na rozdíl od permisivní, je to jenom autor projektu, kdo tu licenci může změnit, a to je přesně ta hodnota, kterou může prodávat těm, kteří kód chtějí použít, ale nechtějí zveřejnit výsledek pod GPL.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).