Hlavní navigace

Názor k článku David Grudl: Open source je komunismus a nefunguje. Ideální je ho nedělat od h4x0r - Akorat dokazujte, ze problem je opravdu ve vasi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 8. 2018 14:01

    h4x0r

    Akorat dokazujte, ze problem je opravdu ve vasi hlave. Kdyby byl problem v opensource, nikdo by na nem nedokazal vydelat. Ale oni dokazou a jak!

    Zamenujete cenu a licenci. Open source jeste neznamena, ze neco musi byt zadarmo. A i pokud by to bylo zadarmo, tak ze to musi byt zadarmo pro vsechny. Vse je o volbe spravne licence.

    Ano, uznavam, pokud se chcete vyvojem opensource zivit a jdete na to tak, ze date cenu 0 Kc pro vsechny, pak je samozrejme, ze se tim neuzivite. Prijde mi to podobne, jako kdybych se chtel zivit jako profesionalni pruvodce turistu a jedina moje cinnost, kterou bych vykazoval, by bylo delat pruvodce pod "Free Prague Walking Tours" a cekal, ze me uzivi tech malo tuzeru, ktere lidi dobrovolne daji.

    Stejne jako s tema sirkama, problem neni v sirkach, ale ve spatnem predpokladu. A mam pocit, ze to same v bledemodrem vam uz tucty lidi rikalo predemnou a Vy porad dokola pojedete pisnicku, jak jste dojel na opensource. Dojel jste na nevhodne pouzity obchodni (i kdyz u opensource pro vsechny na 0 Kc se trochu zdraham psat to "obchodni") model, to se stava dnes a denne. Narikani to napr. ja osobne nazyvam proto, ze hledate chyby vsude jinde, jen ne u sebe.

    Kdyz se vydate to lesa kacet stromy pilkou na svycarskem nozi, zaver pro publikum by nemel byt "koukejte se, jak jsou svycarske noze na pytel a jak jsem si nabehl, kdyz jsem jim ja blbec naivni veril", ale "v dobre vire jsem zvolil naprosto nevhodny pristup, muzete se poucit z mych chyb".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).