Hlavní navigace

Názor k článku David Grudl: Open source je komunismus a nefunguje. Ideální je ho nedělat od Hawk - Open source nefunguje jako obchodní model... no jo,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 8. 2018 17:03

    Hawk (neregistrovaný)

    Open source nefunguje jako obchodní model... no jo, ale kdo kdy tvrdil, že open source je _obchodní_ model? Je to možná model vývoje SW, možná typ šíření či licencování SW, ale obchodní model je něco úplně jiného, něco extra, co musí někdo vymyslet a postavit nad OSS (nebo se rozhodnout pro vývoj proprietárního softwaru). FOSS propaguji už hodně dlouho, ale nikdy v životě jsem netvrdil, že FOSS je obchodní model. To je nesmysl. RH, SuSE a další mají obchodní model postavený _nad_ OSS.

    Patrick Volgerding má problém, protože obchodní stránku věci zanedbával. Což vlastně dělal v minulosti i David. Patrick vlastní 40% podílu ve firmě, která ho měla platit a místo toho schramstla peníze a nezaplatila mu nějakých 35000 USD, a on to začal řešit až někdy teď.

    Jiná věc je, že Slackware je minoritní distribuce s malou uživatelskou základnou. Finanční pomoc, monetizace nebo pomoc s vývojem, to vše se rekrutuje z uživatelské základny. Když ji mám malou, tak nemůžu moc vydělat a ani mi tolik lidí nepomůže. A teď si položme otázku, zda-li to samé neplatí ve světě businessu? Co se stane s někým, kdo nabízí produkt, který poptává minimum lidí? Vlastní ostrov si asi nekoupí...

    "takovych jsou denne tisice"

    Denně tisíce, jo? Jmenuj za dnešek alespoň šest. A pokud ne, tak takhle okatě nepřeháněj.

    Ano, některé projekty skončí v propadlišti dějin, někteří vývojáři vyhoří a někteří se dostanou do finančních problémů. To je život. Ve světě businessu to ale platí úplně stejně. Záleží na schopnostech i štěstí, výsledek není nikdy zaručen a můžeš o všechno přijít.

    Holt když programátora baví programování a nehledí na svou obživu, tak to nedopadá dobře. To ale není chyba OSS...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).