Hlavní navigace

Názor k článku David Grudl: Open source je komunismus a nefunguje. Ideální je ho nedělat od h4x0r - Ale ty Vaše závěry typu "Že systém je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2018 12:06

    h4x0r

    Ale ty Vaše závěry typu "Že systém je špatný. Je to problém, který dopadá na ony autory," jsou naprosto mimo. Vy totiž pomíjíte fakt, že autoři SAMI se rozhodli nabízet produkt tak, že kdo nechce, tak za něj neplatí. Tzn. s určitou zkratkou se dá říct, že mu dali nulovou cenu. Dobrovolně.
    A co je teda na systému "autoři dali nulovou cenu, ostatní se s dovolením vezmou a nic za to neplatí" špatně? Vy pořád autorům podsouváte, že jim utíkají peníze a jim to vadí. Evidentně nevadí, když produkt zdarma nabízí, jinak by to nedělali. Respetive možná vadí, ale jakékoliv jiné řešení jim vadí ještě víc.

    Může být samozřejmě na zajímavou studii, co je k tomu vede, že za produkt platit nechtějí a nevadí jim to. Za sebe bych tipoval:
    - za práci už jsou placeni (například tou korporací, v rámci které vyvíjí mj. i FOSS)
    - berou to jako službu lidstvu, svůj příspěvek pro zlepšení světa
    - chtějí si na tom udělat jméno, tzn. berou svůj čas do projektu investovaný jako investici do budoucna
    - chtějí získat širokou uživatelskou základnu, kterou by při cestě "placená proprietární licence" se stejně kvalitním projektem nezískali

    A jak jsem psal výše, Vy sám byste měl aspoň za sebe vědět, proč jste zvolil cestou OS s nulovou cenu, když pak štkáte, že Vám lidi neplatí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).