Hlavní navigace

Názor k článku David Grudl: Open source je komunismus a nefunguje. Ideální je ho nedělat od Petr - "Jestli tedy ty jsi člověk, kterému když 100...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 8. 2018 15:46

    Petr (neregistrovaný)

    "Jestli tedy ty jsi člověk, kterému když 100 lidí řekne, že je i*d*i*o*t, tak tomu uvěří, tak holt nemáš na to být leader projektu."

    No pokud mi to řekne každý z těch 100 lidí (a nikdo další neřekne opak), a já bych ani neměl žádnou sebereflexi, proč si to myslí, tak ano, pak bych byl i*d*i*o*t.

    Živit se !== financovat projekt. Já se uživím výborně, ale projekt by si zasloužil ne jednoho, ale několik programátorů, mít budget na webaře, grafiky, autory dokumentace, překladatele. To mnohem víc peněz. Protože je nemá, nemůže růst.

    Jasně, ale to živit se v tvém případě, znamená živit se na Nette. Nebo co tě tedy reálně živý? Předpokládám, že primárně podpora firmám co používají Nette. Tak to, co výše popisuješ je klasická firma, která zaměstná několik lidí. V ČR jsou bezesporu malé firmy, který vyvíjí OS a zaměstnávají programátory. Můžeš zariskovat (jako každý zakladatel firmy) a zainvestovat to ze svého. Třeba by zaplatilo provoz firmy jen to školení. Apropo, by bylo mnohem více prostředků z online video kurzu. Tam nemusíš mít 12 lidí, ale klidně 30 najednou. Ale i kdyby jich bylo 12 tak za jeden den online školení, máš hrubý příjem 40kKč, pokud budeš mít k dispozici školitele (z tvé firmy), a školení bude 3x týdně, věřím, že budou prostředky na 1-2 programátora, školitele a dokumentaristu. Kde je problém?

    Vlastně si říkám, jestli si vůbec umíš představit, jaký je to pocit vlézt do tak nepřátelského prostředí jako je tady, kde po tobě hromada lidí jede, píše že jsi ožrala, flákač, na prachy, lenoch, hlupák atd. Za to, že 15 let vyvíjím open source. Dokážeš být empatický? Představ si, že tohle píšou třeba tvému tátovi.

    Neřekl bych, že je to nepřátelské prostředí. Plno lidí se ti snažilo vysvětlit, kde je chyba v tvém přístupu k OS. Myslím, že většina tě bere jako nadprůměrného programátora (tedy z mého pohledu rozhodně jsi), ale jeko velmi podprůměrného managera. Taky nelze čekat nějaké přátelské poplácání po zádech, když se o přispěvatelích vyjadřuješ jako o plebsu. ikdyž rozumím, že to plebs už zaznělo od tebe v rozjitřené náladě, ale stejně to zamrzí.

    Vím o jednom příspěvku, omluvil jsem se, nabídl školení zdarma a je mi to líto. Nevím, kolik dostáváš emailů ty, já hodně a tohle se prostě někdy stane.

    Zaznamenal jsem minimálně dva příspěvky:

    https://www.lupa.cz/clanky/david-grudl-open-source-je-komunismus-a-nefunguje-idealni-je-ho-nedelat/nazory/1106191/
    https://www.root.cz/zpravicky/david-grudl-open-source-je-komunismus-a-nefunguje-idealni-je-ho-nedelat/988172/

    A v jednom je, že jsi ani nedorazil (tj. bez žádné omluvy), na již domluvený termín školení. Z té firmy museli být pořádně na tebe nakrkutý. Jestli jeli na to školení i lidi z nějakých poboček, tak ta tvoje sranda je stála x tisíc za ubytování atd... Toto opravdu nepovažuji za seriózní přístup. A v tom druhé příspěvku bylo, že jsi nereagoval na emaily 14 dní. Předpokládám, že to nebyl asi jeden email.

    že vývoj děláš zadarmo, ale už nepíšeš, že máš (či jsi měl) příjmy z konzultací a školení přímo spojených s tímto vývojem

    Vždyť je to přímo v tom rozhovoru!

    Ano, ale v tom rozhovoru tvrdíš: Musel jsem dělat cokoliv jiného, abych Nette mohl vyvíjet. Školení, weby, snížíš životní náklady..

    Tady je asi ten zakopaný pes. Na základě předchozí věty je evidentní, že školení dělat nechceš
    (protože tě asi nebaví) a chceš se věnovat jen vývoji kódu, za který tě ale nikdo přímo nazaplatí (nebo alespoň ne trvale). Rozumím tomu dobře? To jsi v těžké situaci, protože takto to nikdy fungovat nemůže, a jak už bylo mnoho příspěvků okolo, možnosti jsou minimálně dvě a to posun k firmě a přenechat konzultace, školení, podporu svému zaměstnanci nebo se na Nette vykašlat a nedělat jej full time, ale jen jako koníčka po práci. Určitě budou i další možnosti, máš to ve svých rukách.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).