Hlavní navigace

Názor k článku David Grudl: Open source je komunismus a nefunguje. Ideální je ho nedělat od Franta - Máš neuvěřitelný dar provokovat a zase mi to nedalo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 8. 2018 20:27

    Franta (neregistrovaný)

    Máš neuvěřitelný dar provokovat a zase mi to nedalo neodepsat, ale snad už toho nechám.

    Ad „Za mnou chodí lidi mimo obor a ptají se ‚Co bylo na tom rozhovoru kontroverzního? Vždyť jsi řekl úplně samozřejmou věc. Já to nechápu.‘ Zrovna před hodinou mi to říkala jedna slečna fotografka.“

    Slečna fotografka zřejmě nezná význam některých slov z našeho oboru, a tak věty s těmito slovy ignoruje. To neříkám jako její kritiku, ale je zřejmé, že některé části rozhovoru podvědomě odfiltrovala a vůbec je nehodnotila. Je to jako kdybych četl rozhovor s někým o medicíně, což není můj obor, a ten rozhovor by mi nepřišel kontroverzní – přestože studovanému lékaři by kontroverzní přišel a s jinými doktory nebo danou osobou by se pořádně pohádal.

    Takže za mě: nemyslím si, že jsi alkoholik a nemyslím si, že tvůj software je špatný – nekritizuji ho, spíš si myslím, že je dobrý (ale nepoužívám ho). Rovněž nemám problém s tím, že chceš vydělávat peníze – považuji to za normální.

    Co mi vadí, co je „to kontroverzní“:

    - obviňování open sourcu – ten opravdu nemůže za to, že ti projekt nevyšel (resp. on třeba i vyšel – jen sis nastavil příliš vysoká očekávání – hodnocení je subjektivní)
    - vymýšlení nesmyslů typu „napíšu si vlastní licenci“ – tohle už je dávno překonané a používání typových licencí přineslo obrovský pokrok – jinak bychom se tu pořád brodili v nekonečném bahně nesmyslných právnických textů (a následných sporů), místo toho, abychom software používali nebo vyvíjeli
    - tvůj styl vystupování poslední dobou, řeči o plebsu atd.

    (to poslední se dá omluvit a ignorovat – každý má občas slabší chvilku nebo nějakou krizi)

    Ad „Jsme se nechali vymýt myšlenkou open source tak moc, že samotnému mi trvalo pět let pochopit, že divní jsme my.“

    Jak vymýt? Tobě někdo sliboval, že na tom zázračně zbohatneš? Nebo že je to snadná forma podnikání?

    U open sourcu to může být podané trochu jinak, ale jako motivy pro psaní svobodného softwaru se uvádí tohle: Motives For Writing Free Software. Peníze tam jsou taky, ale rozhodně ne na prvním místě.

    Dělat svobodný software není snadnější (někdy asi ano, je to konkurenční výhoda a můžeš používat existující svobodný software…). Je to etičtější způsob podnikání v oblasti softwaru. Ale pokud někdo hledá pouze snadno cestu, jak se dostat k penězům, tak bych mu to nedoporučil (resp. tomu bych nedoporučil asi nic).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).