Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku David Grudl: Open source je komunismus a nefunguje. Ideální je ho nedělat od Peter Širka - Robím open-source už tiež niekoľko rokov, ale osobne...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 8. 2018 11:31

    Peter Širka (neregistrovaný)

    Robím open-source už tiež niekoľko rokov, ale osobne si myslím, že makám oveľa viac ako Dávid :-). Vytvoril som Total.js framework - www.totaljs.com, ktorý je zrejme najúspešnejší Node.js framework na SK/CZ. Za celé tie roky čo som ho tvoril, som samozrejme rozmýšľal aj nad tým, ako priniesť nejaké peniaze na ďalší vývoj - pretože ako píše Dávid, nikto nechce platiť a to je logické.

    S Dávidom som samozrejme hovoril na konferencie CodeCon - www.codecon.sk a bavili sme sa o možnostiach financovania a vymenili sme si skúsenosti. Vysvetlil som mu, že iba blázon bude platiť za "nejaký" framework. On musí urobiť produkty, ktoré si reálne vývojári/firmy budú mocť kúpiť, aby dostali skutočnú hodnotu. Toto som urobil ja a funguje to. Vytvoril som Node.js Eshop, Node.js CMS a ďalších X aplikácií, ktoré si vývojári dokážu stiahnuť, modifikovať a predať ďalej. Produkty sú pod MIT licenciou a prístup k aktuálnym zdrojovým kódom mali vývojári iba s predplatným. Za minulý rok som mal viac ako 400 predplatiteľov. Akurát včera som zmenil kompletne model a všetky aplikácie sú teraz zadarmo. Teraz majú "len" predplatitelia prístup do chatu, kde sa môžu pýtať rôzne otázky priamo autora (mňa) alebo ďalších contributorov + v 1 septembra spustím Marketplace (na štýl AppStore alebo Google Play), kde budú môcť "premium" vývojári predávať aplikácie napísané v Total.js. Big pointa je aj to, že vývojári si môžu stiahnuť hocijaký produkt, ktorý som urobil --> modifikovať ho a predať cez Marketplace. Celkovo mám registrovaných viac ako 15 000 vývojárov z celého sveta. Tento istý model doporučujem urobiť Dávidovi.

    Ja som mal odosť horšiu pozíciu ako Dávid, pretože ČR je 2x väčšia krajina ako SR + má raz tak väčší trh. V každom prípade držím palce a prajem mu všetko dobré!

  • 2. 8. 2018 12:18

    motyq (neregistrovaný)

    Tak to je velice hezké. Očividně to je také o tom jak nad tou monetizací člověk přemýšlí a co dokáže vymyslet - Tento Váš příklad je super - v dobrém slova smyslu - velice chytré. Ať se daří!

  • 3. 8. 2018 11:24

    David Grudl

    Ahoj Peter :-) Obdivuju, co kolem Total.js děláš.

    Prodej aplikací nebo modulů je samozřejmě šikovný model financování (a v podstatě i něčem podobném začínám pracovat, ale je to ještě v plenkách). Nicméně nezatracoval bych proto model „placení za framework“. Na tomhle funguje řada jiných projektů. Z těch známých třeba Vue.js https://vuejs.org/support-vuejs/ nebo Varnish http://phk.freebsd.dk/VML/ - autor doslova píše „The goal is to raise approx EUR 13.000 every month, so I can work on varnish 120 hours every month.“

    Prostě připadá mi logické zkusit nejprve „placení za framework“, protože pak se můžu 100% věnovat vývoji frameworku, a teprve když to nebude fungovat přijít s placením za doplňky, kde budu muset značnou část času věnovat tvorbě těch doplňků. Není to logické?

  • 3. 8. 2018 17:23

    Klik je cvik (neregistrovaný)

    Kolik z Vás profíků zatím 6ti co dávají záporné hodnocení vyzkoušeli ten bullschit dotáhnout do konce ? Jsem si jist že ani jeden a další zdejší iluzionisté - profesionálové budou přibývat :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).