Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku David Grudl: Open source je komunismus a nefunguje. Ideální je ho nedělat od Podezdívka - Přesně tak, nechápu kecy o prošvihnutí slávy nebo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 8. 2018 15:39

    Podezdívka (neregistrovaný)

    Přesně tak, nechápu kecy o prošvihnutí slávy nebo nějakém složitém kódu ... Ostatní php FW jsou statické peklo nebo mraky stringů a anotací. Jakmile chci něco najít v kódu jiných FW, tak to obvykle sežere víc času kvůli nepřehlednosti a magii.

  • 3. 8. 2018 12:19

    David Grudl

    Už jsem to psal výše, na modelu „někdo dá peníze a on v rámci geniality budě dělat co se mu zlíbí“ funguje řada projektů, jmenoval jsem třeba Vue.js nebo Varnish.

    Na zlý svět a nevděčné lidi si nestěžuji. Obchod je tvrdý a nevděčný, to je holý fakt. A proto to říkám nahlas, aby lidi nepřistupovali k open source naivně. Pojmenovávat věci a sdělovat zkušenosti není naříkání a je mi líto, jestli to tak chápeš.

  • 3. 8. 2018 11:44

    Tak asi preto ma Laravel status najpouzivanejsieho (neregistrovaný)

    A Nette lovi akurat v lokalnom rybniku, vsakze...

  • 3. 8. 2018 8:05

    Přizdívka (neregistrovaný)

    Je tak moc napřed, že v popisu fičůr do hypotetické nové verze vykrádá architekturu těchto zastaralých "sranců" :-))

  • 3. 8. 2018 3:06

    Hawk (neregistrovaný)

    Kdyby David řekl, že open source nefunguje jemu, místo paušalizování, asi by tolik negativních reakcí nebylo. Open source je model vývoje softwaru, nikoliv business model. Chce-li David vydělat, měl vyrobit funkční business model (nebo se nějakým inspirovat), pokud možno od začátku. To neudělal. To ale není chyba open source...

    Další věc je to, že David podle mě už nějakou dobu vytváří kolem Nette atmosféru stahujících se mračen, čímž odrazuje nové uživatele. Existují-li pochyby o budoucnosti Nette, přece ho teďka nezačnu používat, zejména, když je dostupných tolik alternativ.

    Nette mělo ohromnou příležitost, když jsem ho před skoro deseti lety používal. Kdyby tehdy David zatnul zuby, naučil se anglicky a projekt otevřel světu, tak dneska pěje na open source oslavné ódy, protože jak on, tak framework, by byly pěkně na výslunní. Paradoxně, nejen, že tuhle příležitost úspěšně zazdil, ale vlastně tím ani nevyužil potenciál open source. V open source se vývojáři dobrovolníci a přispěvovatelé rekrutují z řad uživatelů, je tedy záhodno jich mít co nejvíce. Omezovat se na ČR byla kardinální chyba.

    No nic, uvidíme, jak se situace kolem frameworku vyvine. Bylo by fajn, kdyby Nette fungovalo dál a bylo by ještě lepší, kdyby se rozšířilo do světa.

  • 2. 8. 2018 23:03

    Petr (neregistrovaný)

    No on si o to David Grudl říká tak trochu sám. Něco mu nefunguje, tak bohorovně s patřičnou dehonestací prohlásí, že to nefunguje vůbec v celém širokém vesmíru.

    A k tomu vyvolává dojem, že je geniální avšak tvrdohlavý programátor, který by si představoval, že mu někdo dá peníze a on v rámci geniality budě dělat co se mu zlíbí. Proč bych to měl dělat?

    Místo obchodních příležitostí vidí "zlý svět" a "nevděčné lidi". To je pak fakt těžká věc.

    Chápu, že je zklamaný, ale měl by začít sám u sebe. A pokud to už zkusil, tak znova a nějak jinak. V předchozích komentářích má řadu bodů pro inspiraci, ale asi základ je, že asi bude muset začít buď dělat něco zásadně jinak a nebo vzít zaměstnání a žít spokojený šťastný život bez nette.

  • 2. 8. 2018 22:12

    Tomas (neregistrovaný)

    Ja jsem jednou pricichl k Laravelu a vetsi sranec jsem nikdy nevidel (teda krome Zendu). 2x jsem si hral se Symfony a zadna super vec to teda nebyla, tuna kodu, same pole a podivne magie.
    Nette je oproti ostatnim frameworkum v rade veci napred. Usnadnuje beznou programatorskou praci a navic zajistuje ohromnou bezpecnost.
    Z te vetsiny zesmesnujicich a urazlivych kometaru tady se mi dela zle...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).