Hlavní navigace

Názor k článku David Horad (Huawei): S NÚKIBem to nechci vzdávat, varování značně poškodilo náš byznys od Vindis - A proč proboha spojenec je lepší? Pokud jde...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 3. 2021 13:13

    Vindis

    A proč proboha spojenec je lepší? Pokud jde o špehování, o politiku, o moc, tak se na nějakou demokracii nebo spojenectví nehraje. Špehování už ze zásady je špatné. A přesto to všichni dělají. Proč asi? Protože jde pouze o jejich vlastní zájem. O to získat pro sebe výhodu. A je jedno, jaký kde je režim. Když bude chtít, tak jak Američané, tak i Číňané mohou kompromitovat cizí mocnost. Včetně toho, že USA může kompromitovat i spojence, aby dosáhl svého.
    Když se třeba vyhlásí zakázka a přihlásí se americká firma a čínská firma. Bezpečnostní audit pak zjistí, že americké zařízení jsou prošpikované štěnicemi, kdežto čínské budou čisté, tak to jako i tak chcete zakázku přidělit americké firmě, protože je to prostě spojenec? Ale jdete.

    Mě jde pouze o to, aby se hledělo stejnýma očima a nebral se politický režim. Když budu chtít něco realizovat, tak jde především o to, co dostanu. Nezajímá mě, kdo je původcem. Bezpečnostní audity má především dělat ten, kdo o to žádá. Pokud se třeba zjistí, že čínská strana nemůže zaručit dané požadavky, tak bude vyloučena. Pokud se zjistí, že americké zařízení neprojde auditem, tak bude americká firma vyloučena. A tak dále. Ale rozhodně bych do toho netahal politiku nebo nějaké bláboly na úrovni státu, že Čína je sama o sobě bezpečností hrozbou. Tedy pokud obě firmy projdou bezpečnostním auditem, tak je na rozhodnutí dané firmy, koho vybere, a ne se řídit nějakým doporučením na základě nějakých jednostranných domněnek, že třeba Čína má nějaké zákony.

    Takže k tomu. Rozhodně bych bezedně nedůvěřoval spojencům. Samozřejmě, pokud dojde ke shodě, že už není podle čeho vybírat, pak se může přihlédnout k tomu, kdo je třeba spojenec. Ale to bych bral až jako poslední možnost. Nikoli první možnost - jen tak někoho vyloučit, protože to není spojenec.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).