Hlavní navigace

David Vávra (Step Up Labs): Na Google I/O se stály fronty i na přednášky

23. 5. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Google I/O mělo tento rok desáté výročí. K této příležitosti se Google rozhodl konferenci přesunout na stejné místo jako první rok, těsně vedle své centrály.

Celá konference se odehrávala v Shoreline Amphitheater v Mountain View venku za slunečného počasí a připomínala hudební festival. Samotný amfiteátr je stavěný na open-air koncerty, takže keynote v tomto prostoru byl opravdu zážitek. Vešlo se tam bez problému 7000 návštěvníků, o dva tisíce více než v minulém roce.

Organizátoři nás dobře připravili na nástrahy slunné Kalifornie. Každý dostal láhev na vodu, opalovací krém a pokrývku hlavy. Vodu bylo možné doplňovat na mnoha místech. 

Většina konference se odehrávala v okolí amfiteátru. Blízké parkoviště proměnil Google v nepoznání. Velké stany s klimatizací sloužily k přednáškám, menší stany fungovaly jako místo prezentací jednotlivých týmů a produktů. Vývojáři mohli přímo mluvit s Googlery a zkoušet novinky. Jídla bylo hodně a tradičně se rozdávalo v krabičkách, které jsme si mohli odnést na přednášku.

Nikdo ale nečekal, jaké fronty se vytvoří na jednotlivé přednášky. Dva tisíce lidí navíc bylo znát a bylo běžné, že člověk přišel půl hodiny před přednáškou, a přesto se nedostal dovnitř. Pro zaručené místo bylo obvykle potřeba čekat hodinu na slunci. Brzy jsem to vzdal, a tak jsem za celou třídenní konferenci byl jenom na čtyřech přednáškách. Tolik to ale nevadilo. 

Všechny přednášky byly nahrávané a jsou k dispozici na YouTube. Mnohem více jsem se dozvěděl na stáncích jednotlivých produktů. Mohl jsem se bavit o naší aplikaci přímo se samotnými Googlery, vyzkoušet si nové nástroje, na cokoliv se zeptat, zapsat se do early-access programů a občas dostat nějakou figurku Androida, tričko a podobně. Příležitostí bylo tolik, že jsem se celé tři dny rozhodně nenudil. 

A kdybych se nudil, mohl jsem jít na perfektně připravené codelaby a vyzkoušet si programovat s novými nástroji. Rovněž některé účastníky zklamalo, že jsme tento rok nedostali žádný hodnotnější hardware, jak bylo zvykem v minulých letech. Chápu Google, že se snaží konferenci víc zaměřovat na vývojáře a snaží se odrazovat účastníky, kteří chtějí hlavně získat hardwarové novinky.

Venkovní umístění rozhodně prospělo dvěma večírkům. Konference se proměnila v barevně nasvícený technologický festival. První večer byly v amfiteátru dva koncerty. V jeho zadní části je velká louka, kde lidé seděli na trávě, pili pivo a víno a relaxovali. 

Organizátoři rozdávali svítící tyče, takže pohled seshora byl vskutku impozantní. Druhý večer party probíhala v okolí amfiteátru. V jednotlivých stanech se odehrávala pravá cyber-punková zábava – například střílečka s Tango tablety s rozšířenou realitou, výstup malíře ve virtuální realitě, cyber-cirkusové vystoupení s performery na chůdách, arkádová hala se spoustou her a další překvapení. 

Cloud a mraky novinek

Novinky řadím podle toho, jak mě zaujaly. Tedy z pohledu zakladatele a Android leada ve Step Up Labs, kde vyvíjíme aplikaci Settle Up neboli Dlužníček.

Začal bych s Firebase. To byl dříve startup, který nabízel real-time databázi v cloudu a který později koupil Google. Nyní se pod stejným názvem skrývá kolekce nástrojů, které výrazně usnadňují vývoj Android, iOS a webových aplikací. Google to označuje jako “nejobsáhlejší nabídku vývojářských nástrojů, které dosud vydali”.

Real-time databáze v nabídce zůstala s výhodnějšími cenovými podmínkami. Pro spoustu Android, iOS a webových aplikací databáze odstraňuje nutnost mít vlastní backend. Navíc řeší synchronizaci dat, fungování offline a vše se okamžitě updatuje. Pro ukládání větších souborů jako fotky a videa je tu Firebase Storage. 

Pro hostování webových aplikací je tu Firebase Hosting. Analytický nástroj na míru ušitý aplikacím se jmenuje Firebase Analytics. Ten je propojený s nástrojem Firebase Notifications – je možné posílat notifikace uživatelským skupinám z Analytics. Služba Remote Config usnadňuje A/B testování. Služba Crash Reporting sbírá a analyzuje pády aplikace. Služba Test Lab umožňuje testování aplikací na desítkách reálných zařízení a odstraňuje nutnost jednotlivá zařízení vlastnit. Služba Dynamic Links umožňuje vytvářet odkazy pro sdílení obsahu z aplikací. Odkaz se otevře buď na webu, nebo v nativní aplikaci podle toho, na jakém zařízení uživatel je, a funguje, i pokud uživatel aplikaci ještě nemá.

Naše firma spolupracuje s Googlem a na nové Firebase už aplikace stavíme několik měsíců. Zatím jsme z toho nadšení, Firebase zjednodušuje a zlevňuje vývoj aplikací. Také zvyšuje jejich kvalitu díky Crash Reportingu a Test Labu. Je vidět, že Google si dal záležet na “developer experience”. Nástroje je jednoduché nastavit a dokumentace je promyšlená a konkrétní.

Android Instant Apps

Služba Instant Apps umožňuje rychle spouštět nativní Android aplikace bez jejich stahování. To je docela revoluční změna, která může změnit způsob, jakým používáme aplikace. Spoustu aplikací, které se používají jenom občas, nebude potřeba instalovat. 

Na telefonech zbyde více místa a zvýší se používanost aplikací. Přitom zůstanou výhody nativních aplikací jako je rychlost, náležitost v obchodu a integrace s hardwarem. 

Technicky to funguje tak, že vývojář rozdělí aplikaci na malé moduly. Uživatel klikne na odkaz s konkrétním obsahem, třeba odkaz na video. Na Androidu se místo mobilního webu otevře video v modulu nativní aplikace. Službu jsme si mohli vyzkoušet na stánku a bylo to opravdu rychlé. Spuštěna bude postupně během tohoto roku.

Sbližování webu a Androidu pokračuje. Na Chromeboocích bude brzy Google Play a bude možné na ně instalovat Android aplikace. Pro vývojáře to znamená žádné nebo jen minimální změny ve stávajících aplikacích. Očekává se, že kompatibilních aplikací bude mnoho. Odpadne tak častý argument proti Chrome OS – nemožnost instalace nativních aplikací jako Office a Skype. V USA navíc prodej Chromebooků nedávno předstihl prodej Macbooků. 

Star Trek ožívá

Google se profiluje jako špička v oblasti strojového učení. Tyto technologie postupně integruje do svých produktů. Pomalu se začíná naplňovat vize “Star Trek počítače” – rozhraní, se kterým může uživatel komunikovat hlasem a které rozumí významu slov. 

Už nejde jenom o klíčová slova, ale o přirozenější konverzaci. Google Assistant bude dostupný ve vyhledávání na mobilech, televizích, hodinkách i v autech. Bude také pomáhat konverzaci lidí v nově oznámené aplikaci Allo a bude zabudovaný v novém hardwaru Google Home. 

Novinky v Android Studiu

Android Studio dostalo mnoho užitečných nástrojů pro vývojáře. Největší novinkou je ConstraintLayout, který mění způsob, jakým se bude tvořit uživatelské rozhraní. Nový layout je navržen pro nový vizuální editor. Odpadne nutnost psát rozhraní v XML. Layout bude efektivnější a usnadní spolupráci s designery.

Psaní testů bude jednodušší díky možnosti nahrávání testů pomocí klikání v aplikaci. Bude jednodušší analyzovat aplikace a zjistit, které části kódu zabírají hodně místa a daly by se smazat.

Virtuální realita naživo

Po levném Cardboardu se Google soustředí na high-definition virtuální realitu v Android telefonech. Byla představena nová platforma Daydream, která bude označovat Android telefony, které splňují požadavky na imerzivní zážitek ve virtuální realitě. 

Google Play dostane VR mód s možností stahování VR aplikací přímo ve virtuální realitě. Představeny byly také standardy pro komfortní VR brýle a ovladač. Lepší podpora pro VR a různé optimalizace budou přímo zabudované v Android N.

Android Wear 2.0

Platforma Android Wear dostane největší aktualizaci od svého vzniku. Největší novinkou jsou miniaplikace na ciferníku, které zobrazují různé údaje, jako je počet kalorií nebo nepřečtených zpráv. Výrobci ciferníků se budou moci soustředit na pěkný design a výrobci aplikací jenom poskytnou potřebná data. Uživatelé si tak budou moci lépe ciferníky přizpůsobit. 

Hodinky také budou samostatnější. Veškerá komunikace s internetem už nebude muset probíhat přes telefon, hodinkové aplikace budou umět komunikovat přímo přes mobilní síť nebo Wi-Fi.

BRAND24

Až na ty fronty… 

Byl jsem na Google I/O už počtvrté a opět to byl nezapomenutelný zážitek. Hodně jsem se toho dozvěděl, setkal se se špičkami v oboru, zažil dva magické večírky. 

Fronty na přednášky byly otravné, ale větší hodnotu měly aktivity mimo přednášky. Novinek pro uživatele moc představeno nebylo, naopak pro vývojáře se otevírá spoustu nových možností.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zakladatel, šéf a Android lead ve Step Up Labs, kde vyvíjí aplikaci Settle Up neboli Dlužníček. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).