Hlavní navigace

Deset NEJvhodnějších set-top boxů pro příjem nového vysílacího standardu DVB-T2

4. 10. 2018
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Závěrečný díl seriálu, jehož partnerem je společnost TP Vision, představí deset stolních přijímačů certifikovaných pro tuzemské televizní vysílání ve formátu DVB-T2/HEVC.

České Radiokomunikace schválily v rámci svého testování dostupných přístrojů už více než tři desítky set-top boxů pro příjem vysílání v novém DVB-T2/HEVC standardu na území České republikyCelkem uvádí stránky DVB-T2ověřeno.cz v tabulce certifikovaných přístrojů 35 stolních přijímačů a více než devatenáct set televizorů. Za otestování jednoho přístroje výrobci zaplatí přibližně patnáct tisíc korun

PŘEHLED DVB-T2 KOMPATIBILNÍCH SET-TOP BOXŮ: 1. část2. část3. část

Kompletní přehled schválených set-top boxů nabízí následující tabulka. Orientační ceny většinou vycházejí ze stránek Heureka a uvedená částka by pak měla být tou nejnižší dohledanou cenou daného přístroje. Odkazy v proklicích u jednotlivých modelů směřují buď na stránky jejich prodejce, zmiňovaný srovnávač cen Heureka.cz, nebo na autorskou recenzi serveru DigiZone.cz.

Set-top boxy schválené pro příjem DVB-T2/HEVC vysílání v ČR:

Výrobce Testovaný model Kompatibilní modely Orientační cena
Alcor HDT-4900 neuvedena
Alma Ice 2800 HEVC 799 Kč
Alma 2880 mini 598 Kč
Amiko T-665 989 Kč
Antex plus Orion T2 550 Kč
Di-Way T2-ONE 659 Kč
Emos EM170HD 642 Kč
Emos EM180HD 720 Kč
Evolveo Omega T2 859 Kč
Evolveo Gamma T2 1361 Kč
GoGen DVB168T2PVR 798 Kč
GoGen DVB168T2PVR DVB115T2PVR 699 Kč
GoSat GS7075COMBOi 3099 Kč
GoSat GS200T2 780 Kč
Maxxo DVB-T2/HEVC-265 699 Kč
Sencor SDB5003T 749 Kč
Sencor SDB5003T SDB5004T neuvedena
Sencor SDB5003T SDB550T 749 Kč
Sencor SDB5002T 669 Kč
Strong SRT8211 648 Kč
Strong SRT8211 SRT8212 neuvedena
Synaps T-665 T-65 1396 Kč
TeleSystem TS6811 1199 Kč
TeleSystem TS6811 TS Unico 1189 Kč
TeleSystem TS6811 MC 6620 1190 Kč
TeleSystem TS6811 TS6808 799 Kč
TeleSystem TS6820 1399 Kč
Tesla Vista T2 687 Kč
Tesla TE-310 788 Kč
Tesla 2880 mini TE-380 599 Kč
Thomson THT712 699 Kč
Vivax DVB-T2 180H 900 Kč
Zircon Ice 790 Kč
Zircon Ice Fire 749 Kč
Zircon Air max. 2000 Kč

Tabulka zachycuje stav k začátku října 2018.

V červenci se v seznamu Českých Radiokomunikací objevil set-top box maďarské firmy Alcor s modelovým označením HDT-4900, o kterém je ale i čtvrt roku po jeho certifikaci dostupných jen minimum informacíBěhem srpna a září pak přibyly další dva schválené set-top boxy. 

První z nich nabízí česká firma Antex plus jako model Orion T2, druhým je designový Air od firmy ZirconOba dva modely si zaslouží podrobnější představení v rámci našeho výběru deseti nejzajímavějších set-top boxů doporučených pro tuzemské DVB-T2 vysílání. 

Prvně jmenovaný Orion T2 je totiž nejlevnějším přístrojem ze seznamu certifikovaných přijímačů, druhý Zircon Air je zase jediným z certifikovaných modelů, který umožňuje příjem HbbTV vysílání.

Logo „DVB-T2 ověřeno“ Českých Radiokomunikací.
Autor: ČRa

Všechny uvedené přístroje se mohou pochlubit logem „DVB-T2 ověřeno“ od Českých Radiokomunikací.

Orion T2 jako nejlevnější certifikovaný box

Set-top box nazvaný Orion T2, který nabízí pražská firma Antex plus, je zatím stále ještě novinkou a ještě není ani zalistován v nabídce obvyklých e-shopů a prodejců elektroniky. Proto je také zatím dostupný pouze jediný obrázek přijímače. 

Certifikací Českých Radiokomunikací prošel v polovině srpna a získal tak osvědčení DVB-T2 ověřeno, stejně jako všechny ostatní představované boxy. Podle informací na stránkách distributora se přístroj chlubí „bezkonkurenční cenou“, která je stanovena na 550 korun. 

Box přehrává volně dostupné HD i SD kanály a podporuje nahrávání na externí pevný disk prostřednictvím USB 2.0 portu, přes který je možné i aktualizovat jeho software. 

Mezi další funkce patří rodičovský zámek nebo možnost vytvoření seznamu oblíbených programů. Kromě USB je vybaven konektory pro anténní vstup a výstup, HDMI konektorem, koaxiálním digitálním audiovýstupem, ethernetem a SCART výstupem.

Jediný dostupný obrázek nejlevnějšího certifikovaného set-top boxu.
Autor: Antexplus.cz

Jediný dostupný obrázek nejlevnějšího certifikovaného set-top boxu.

Zircon Air umožňuje aktivaci HbbTV

Ze všech dosud certifikovaných set-top boxů pouze dva přístroje umožňují aktivovat HbbTV aplikace jednotlivých televizních stanic. Jedním z nich je Zircon Air, který je oproti svému dále zmíněnému konkurentu od firmy GoSat minimálně o tisíc korun levnější a který prošel procesem certifikace v polovině letošního září. Informací o něm je ještě méně než v případě výše popsaného modelu Orion T2.

Předprodejní verzi boxu Zircon Air zapůjčil jeho distributor, společnost Intersat, pro recenzi redakci Televizního webu. Ale ani na stránkách distributora zatím nejsou o modelu Air k dispozici jakékoli informace. S jeho uvedením na trh se počítá ještě během října, prodejce zatím ladí nejaktuálnější firmware.


Autor: Jan Brychta

Původně měla být HbbTV platforma povinnou součástí certifikovaných DVB-T2 přijímačů. Postupně se ale od tohoto požadavku ustoupilo.

Článek na Televizním webu zmiňuje v souvislosti s HbbTV také další set-top box nazvaný Alma iHD, který stejně jako Zircon Air umožňuje aktivaci hybridní televize. Model Alma iHD by měl vyjít na přibližně 1600 korun, ale je důležité zdůraznit, že box neprošel certifikací pro tuzemské DVB-T2 vysílání u Českých Radiokomunikací. 

Cena pro Zircon Air ještě nebyla stanovena, podle vyjádření společnosti Intersat v citovaném článku by ale neměla přesáhnout dva tisíce korun. Přístroj je vybaven slotem pro přístupovou kartu, ale bez bližšího upřesnění její funkce. Je osazen digitálním optickým audiovýstupem, analogovým A/V výstupem skrze 3,5mm jack, ethernetovým konektorem RJ-45, HDMI videovýstupem a USB portem na přední i zadní straně boxu. 

Citovaná recenze zmiňuje síťový vypínač, který je dostupný i přes externí napájecí zdroj, a také podporu tzv. společného ovládání přes HDMI (CEC). Informace o dalších možných aplikacích výrobce nesdělil, stejně jako není jasné, zda bude box disponovat přístupem do DLNA sítě. 

Nejdražší box nabízí CI slot, ale jen pro satelit

Kromě nejlevnějšího certifikovaného set-top boxu se do našeho přehledu pochopitelně nanominoval i ten nejdražší. Tím je v současnosti model GS7075COMBOi prodávaný opavskou firmou GoSat

Kombo přístroj zastupuje mezi certifikovanými přijímači nepočetnou skupinu dražších a patřičně vybavených set-top boxů. Je také zmiňovaným druhým přístrojem, který spolu s výše představeným boxem Zircon Air disponuje vlastní HbbTV aplikací. Aktivace hybridního vysílání je pochopitelně podmíněna připojením boxu k internetu. 

Přijímač je možné pořídit za cenu přesahující částku tří tisíc korun a certifikací u Českých Radiokomunikací prošel už loni v srpnu. Jako jediný z certifikovaných set-top boxů umožňuje kombinovaný příjem pozemního i satelitního vysílání a kromě certifikátu od Českých Radiokomunikací je označen i logem Skylink Ready (FastScan TP a Skylink Aktualizace). 

Příjem umožňuje využít rozlišení Full HD, tedy 1080p, podporovanou verzí HbbTV je 1.5 a box nabízí i zvukový popis vysílání pro nevidomé. Nechybí mu ani standardní funkce jako elektronický programový průvodce EPG, teletext, nahrávání vybraných pořadů nebo volbu timeshift, umožňující přehrávat živé televizní vysílání se zpožděním.

Na zadní straně je zabudován konektor HDMI s funkcí CEC, tedy např. s možností současně zapínat (a vypínat) připojený televizor, A/V výstup (cinch), digitální optický audiovýstup, jedno USB 2.0 (další je na boku) a ethernetový RJ-45. Připojení na internet pak nabízí zmiňované HbbTV, dále třeba aplikace pro YouTube, počasí nebo RSS. Přijímač ale nelze připojit bezdrátově.

Dekódování programů satelitního vysílání zajišťuje integrovaná čtečka Irdeto pro karty dvou tuzemských satelitních operátorů – Skylink a FreeSat. Přístroj ale nebude možné využít pro případný příjem podmíněného pozemního vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC, protože umožňuje naladit pouze volně šířené stanice.

TeleSystem TS6820 se dvěma tunery

Z řady přístrojů vybočuje kvůli dvojici tunerových sad pro DVB-T a DVB-T2 model TS6820, který tak umožňuje v obou uvedených standardech jeden pořad nahrávat a druhý sledovat. Kromě dvou tunerů přístroj nabízí i dvojici rozhraní USB, dále je vybaven konektorem SCART umožňujícím připojení starších televizorů a nechybí ani HDMI.

PSALI JSME: TeleSystem TS6820 T2 HEVC twin – zdvojené tunery i poslech internetových rádií

Box podporuje příjem v MPEG-2, MPEG-4 H.264/AVC a H.265/HEVC s rozlišením 480i/p, 576i/p, 720p a 1080i/p (Full HD). Maximem je pak 1080p, 60 Hz. Video s HEVC zvládne přijímač přehrát i přes USB a poradí si mj. i s MP3, AVC, HE-AAC a také se zvukem v Dolby Digital+. Pořídit se dá za necelých čtrnáct set korun.

RECENZE: TeleSystem TS6820 T2 HEVC twin – dvojí nahrávání plus sledování jiného pořadu


Autor: Impesat

TS 6820

Levná a kompaktní Tesla mini

Mini set-top box od Tesly s označením TE-380 je jen o něco málo dražší oproti výše zmíněnému nejlevnějšímu certifikovanému přijímači Orion T2. Mini Teslu lze pořídit za necelých šest set korun. 

Box přijímá vysílání až do Full HD rozlišení a umožňuje nahrávání i odložené sledovaní pomocí funkce timeshift. Je vybaven dvojicí USB vstupů, jedním na zadním a jedním na bočním panelu přístroje. 

Box podporuje formáty JPG, MP3, WMA, AVI, MOV, MP4, MPG, MKV, TS, VOB, WMV. Jeho rozměry jsou 11,5 × 9,5 × 2,5 centimetrů a váží pouhých 0,25 kilogramu.


Zdroj: Tesla-electronics.eu

Tesla TE-380 mini

Malý Sencor s netypickým designem

Do netypicky navrženého set-top boxu SDB 550T, dlouhého necelých čtrnáct centimetrů a s dalšími rozměry 20 na 69 milimetrů, umístil výrobce anténní vstup i výstup, HDMI, SCART, digitální koaxiální audiovýstup, infračidlo a miniUSB. 

Přístroj umožňuje nahrávání i přehrávání živého vysílání s časovým posunem (timeshift) a nabízí i další standardní funkce, jako je elektronický programový průvodce EPG nebo teletext.

Nenápadnou krabičku, kterou lze pohodlně schovat za televizní obrazovku, je možné pořídit za 749 korun, za tuto cenu je nabízen například v e-shopu skupiny Mall.


Autor: Sencor

Netypický model SDB 550T.

Emos nabízí hned dva odladěné přijímače

Přerovská firma Emos vsadila na pouhé dva přístroje, které se ale před jejich vypuštěním do prodeje snažila maximálně odladit jak po hardwarové, tak softwarové stránce. 

Rozdíly mezi modely EM170 a EM 180 charakterizoval v rozhovoru produktový manažer Tomáš Konkol. Každý přístroj je postavený na jiném chipsetu a nabízí jiné menu. Přístroj EM180 je z hlediska menu totožný se starším přístrojem BEN150, ale samozřejmě se liší z hlediska hardwaru. 

Rozdíl mezi T2 přístroji je i v dálkovém ovládání. EM170 disponuje i konektorem pro připojení do sítě, který nabízí funkce typu počasí, RSS čtečky, připojení k DLNA nebo mapové aplikace. 

Možnost připojení k internetu tak nabízí pouze model EM170, což je podle Konkola také hlavní rozdíl mezi dvojicí DVB-T2 přístrojů nabízených firmou Emos.

Evolveo je sázka na jistotu

Pozitivní hodnocení si vzhledem k poměru ceny a výkonu od našeho recenzenta vysloužil i model Evolveo Omega T2. Ocenil snadnou obsluhu, plnou lokalizaci přístroje do češtiny, dobrou multimediální kompatibilitu včetně českých titulků a bezproblémový příjem v DVB-T2/HEVC. 

Evolveo bylo jednou z prvních značek, které na český trh uvedly DVB-T2 set-top boxy. Jeho model Omega T2, který prošel i testováním u Českých Radiokomunikací, v základní rovině představila DigiZone už loni v květnu

Podobně jako jiné set-top boxy této kategorie se i Omega T2 vešla do docela malé krabičky s hmotností 340 gramů. Vzadu najdeme standardní konektorovou výbavu: výstupy HDMI, SCART, digitální audio a přípojky pro signál z pozemní antény pro vstup i průchozí výstup.

Za jisté zápory přístroje náš recenzent označil signál, který v nízkém rozlišení místy kostičkuje, a že dálkový ovladač zabírá v poměrně malém úhlu a vyžaduje tak přesnější míření.

Maxxo: ideální poměr ceny a výkonu

Jak v souvislosti se set-top boxem Maxxo T2 upozornil náš recenzent, mají levné přístroje často problém s deklarovaným názvem. Na dodacím listě tak bylo napsáno Maxxo T2 H.265, na krabici Maxxo STB-T2 HEVC/H.265 a v seznamu Českých Radiokomunikací je přístroj označen jako Maxxo DVB-T2/HEVC-265. 

Přijímač podporuje Full HD rozlišení, přehrávání multimédií přes USB 2.0, Dolby Digital, disponuje digitálním koaxiálním audiovýstupem a umožňuje připojení přes Ethernet (LAN). 

Po připojení ethernetového kabelu se objeví aplikace jako FTP stahování, Počasí, RSS, On-line video a Google Maps. Volba IPTV slouží pro příjem, nikoliv pro vysílání. Podporovány jsou playlisty m3u.. Přístroj ale nepodporuje HbbTV ani dohrávání aplikací.

Podle našeho recenzenta nabízí přístroj při ceně necelých devíti set korun výtečný poměr ceny a výkonu. Chválí si dobrou češtinu v menu a EPG, externí titulky ve videu i v teletextu a kultivované grafické provedení nabídek. 

Na set-top boxu zaujalo i svižné fungování EPG, výborná multimediální kompatibilita včetně externích titulků u videí a dobře provedené nahrávání. 

UX DAy - tip 2

Závěrem

Zájemci o koupi set-top boxu se samozřejmě nemusí omezovat pouze na vyjmenované přístroje, které prošly certifikací Českých Radiokomunikací. Ta by ale měla zaručit, že pokud po spuštění finálních DVB-T2 sítí nebude zakoupený přijímač fungovat, ať už se jedná o set-top box, nebo televizor, vrátí vám peníze, které jste do přijímače vložili. 

Nabídka DVB-T2 set-top boxů je na českém trhu pochopitelně podstatně pestřejší, než je skupina certifikovaných přístrojů. Ale v případě televizorů, které jsou oproti set-top boxům násobně dražší, už se určitě vyplatí zakoupit právě certifikovaný přístroj. Vždyť oproti pouhým třem desítkám certifikovaných set-top boxů se v databázi ověřených televizorů nachází více než devatenáct set televizí.

Podle čeho se rozhodujete při koupi set-top boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).