Hlavní navigace

Desetiletá Lupa a lednička Patricka Zandla

10. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

My v Mallu ještě nejsme na Internetu tak vousatí, abychom mohli vzpomínat na dobu před deseti lety, ale pár vzpomínek z našich začátků v roce 2000, které se pojí s Lupou, mám. V tom roce gradoval souboj mezi bannerovými reklamními systémy Billboard a NewLinx. My jsme měli při spuštění 200 000 korun na bannerovou reklamu, na tehdejší dobu poměrně velké peníze, a s poptávkou jsme oslovili oba systémy.

Z Billboardu nám přišla nabídka lepší, a tak jsme NewLinxu (provozovaného Computer Pressem) korektně oznámili, že jsme se rozhodli využít služeb konkurence. Byli jsme dost překvapeni reakcí. Ozval se sám Jiří Hlavenka (v té době pro mě nedotknutelná modla a guru), a ve velmi ostrém e-mailu obvinil Billboard z nečistých praktik. Koukali jsme na to jako vrány, polovině toho, co psal, jsme nerozuměli, chápali jsme jen, že se ty dvě společnosti nemají rády a přišlo nám zvláštní to takhle propírat před klientem. Na Lupě pak o výměnných poměrech těchto systémů vyšlo několik článků, kde se Michal Matula z Billboardu s Jiřím Hlavenkou pěkně dohadovali. Lupa byla prostě vždycky místo, kde to žije.

LCD televiye
Tato glosa vychází v souvislosti s 10. narozeninami Lupy, které tento server slaví v průběhu dubna 2008. Více zavzpomínat na Internet před deseti lety si můžete na stránkách speciální přílohy, mapující historii Lupy i českého Internetu. Nechybí perličky ze zákulisí i dosud nepublikovaná fakta a fotografie. Až do konce dubna můžete navíc soutěžit o atraktivní ceny od partnerů výročí ve čtenářské soutěži.

S Lupou mám také spojenou svoji dosavadní největší mediální lekci, kdy jsem se někdy v roce 2001 v diskusi nechal unést a nevybíravě se pustil do našeho tehdejšího konkurenta. Byl jsem arogantní a hloupý. Na druhou stranu dostal jsem za uši, tuhle velkou chybu si dodnes pamatuji a do diskusí až na malé výjimky vůbec nepřispívám. (Mimochodem, pro pamětníky, ten soud jsme tehdy vyhráli a nyní probíhá na dotyčného exekuce.)

BRAND24

Samozřejmě nemohu nezmínit, jak nás 4. ledna 2001 Patrick Zandl vychválil v článku České nákupy po Internetu. Ale kde?, kde popsal svůj nákup ledničky u nás. My jsme tehdy tu ledničku koupili v prodejně ElektroCity v Průhonicích (už neexistuje) za maloobchodní cenu, naložili jsme ji do – pro tuto akci vypůjčeného – VW Transporter, dovezli Patrickovi domů a prodali se slevou. Byl to náš třetí zákazník a dostal fakturu s číslem FV20000003. Patrick se mě pak asi po dvou letech ptal, že té faktuře nemohl uvěřit a myslel si, že je to nějaká šifra… Nevěřil, že byl skutečně historicky třetím zákazníkem naší společnosti.

A nakonec… Pamatuji se také na banner z té doby s textem „máte ho malého?“, který odkazoval na Lupu. Kde je mu konec …

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem a spolumajitelem společnosti Mall.cz. Kromě e-komerce ho baví ještě marketing a vysokohorská turistika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).