Hlavní navigace

DI-WAY T-2200: digitální přijímač s modulátorem za 1300 korun

28. 4. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
[Oživeno] Spolupráce i se staršími televizory, zvládnutá čeština a nízká cena - takové jsou přednosti set-top-boxu DI-WAY T-2200. Recenzovaný přijímač se jednoduše ovládá a programy zemské digitální televize ladí bez problémů. V jeho technické výbavě najdete kromě modulátoru také dva konektory SCART a čtyřmístný displej na předním panelu. Logo "Umí dobře česky" má výrobek vytištěno už na krabici.

Název DI-WAY na mne působil podezřelým dojmem. Že by nějaká neznačková novinka z čínských továren? Na stránkách českého distributora set-top-boxu, společnosti Sapro, jsem se dočetl, že název je zkratkou anglického sousloví Digital Way a má tedy nejspíš v člověku vyvolat pocit, že se konečně vydal do televizního světa digitální cestou.

V balení výrobku najde nový majitel samotný digitální přijímač, kabel SCART a dálkové ovládání se dvěma malými tužkovými bateriemi. Krabice obsahuje také uživatelskou příručku s kuriózní titulní stranou. Na ní je totiž nápis User’s Guide vedle ochranné známky serveru DigiZone.cz „Umí dobře česky“. Prvotní překvapení ze čtenáře ale po otevření brožury rychle opadne, ta má totiž jak anglickou, tak českou část. Obě jsou přehledné a navzájem rovnocenné. V každé z nich doplňuje text řada schémat a obrázků.

DI-WAY T-2200

Vnější pohled a technické parametry

Set-top-box má šedý design doplněný tmavým a lesklým předním panelem. Předek výrobku je zaoblený a má nezvyklý tvar, směrem od krajů doprostřed se totiž propadá dovnitř. Rozměry přijímače nenajdete ani v uživatelské příručce, ani na internetu, a tak jsem pro vás DI-WAY T-2200 přeměřil ručně. Je vysoký pět a široký 16 centimetrů. Jeho hloubka se mění od 15,1 centimetru na krajích po 14,4 centimetru uprostřed. Hmotnost set-top-boxu je menší než jeden kilogram.

Výrobek nemá na svém těle žádná tlačítka. Uprostřed jeho předního panelu je čtyřmístný displej s drobnějšími zelenými číslicemi. V pohotovostním režimu tu uvidíte čas, za provozu číslo vybraného programu. Pod displejem jsou také dvě diody. Sytá červená svítí ve standby režimu, jemnější zelená za chodu.

DI-WAY T-2200 zezadu

Na zadním panelu set-top-boxu jsou dva konektory SCART pro připojení televizoru a videa. Samostatný výstup zvuku zajišťuje digitální rozhraní S/P-DIF, které má výrobek v koaxiální podobě. Anténnímu kabelu jsou vyhrazeny čtyři konektory. Na vstup signálu zemské digitální televize je připravená zdířka Ant In, modulovaný výstup do televizoru dodá konektor RF Out. Předtím ale musí ještě zájemci o tuto funkci spojit anténní smyčkou (není součástí balení) zdířky Loop a RF In. Na zadním panelu je také přípojka RS-232 pro dohrání aktualizací softwaru. Maximální provozní spotřeba výrobku je osm wattů.

DI-WAY T-2200 ovladač

Nastavení set-top-boxu

Uvedení digitálního přijímače DI-WAY T-2200 do provozu není nijak náročné. Stačí do něj připojit anténní kabel, přes SCART nebo modulovaný výstup ho spojit s televizorem a dopřát mu elektrický proud. Uvítací obrazovka je už připravená na tuzemského zákazníka, proto mu nabízí jako region Česko a jako komunikační jazyk rovněž, i když ve druhém případě jde spíš o češtinu.

Automatické ladění programů set-top-boxu na rychlosti moc nepobralo. Přístroj se televizními kanály pro DVB-T probíral zhruba pět minut, nabídku všech tří v Praze dostupných digitálních sítí ale našel nakonec bez problémů.

V hlavním menu dává přijímač divákovi možnost upravit si jeho nastavení. Režim zobrazení může být buď PAL, NTSC nebo automaticky zvolený. Jako poměry stran dává set-top-box uživateli k dispozici 4:3 roztažený a s ořezanými okraji, 4:3 s černými pruhy nahoře a dole a 16:9. Výstup videa může být buď jenom kompozitní, nebo kompozitní + RGB. U modulátoru si zájemci mohou nastavit jak libovolný kanál UHF pásma, tak příhodný televizní systém.

Přijímač v akci

Pokud si DI-WAY T-2200 zapne doma pravidelný čtenář seriálu recenzí na DigiZone.cz, rychle zjistí, že stejné menu a grafiku už někde viděl. Nebude se mýlit. Představovaný set-top-box má totiž software s totožným vzhledem jako přijímače Comag nebo Allbox. Liší se jen v některých detailech. Kupodivu například v tom, že osmimístný časovač nepodporuje roční opakování. Výrobce tak vzal uživatelům možnost nechat si na obrazovce připomenout výročí nebo narozeniny.

Protože v jiných ohledech je T-2200 prakticky stejný jako set-top-box Comag nebo jeho odvozeniny, podrobnosti o uživatelské nabídce a grafickém zpracování máte tentokrát místo textu k dispozici na 16 obrázcích. K tomu zbývá dodat jen fakt, že jsem při provozu digitálního přijímače nenarazil na žádné komplikace se signálem ani na „zatuhávání“ výrobku. U teletextu pak jen doplním, že má paměť na stovky stran a nabízí jednoduché listování jejich podstránkami. Na první dohrání jedné nové podstránky musí diváci ale vždy čekat celý čas, ve kterém se v televizním signálu teletext „protočí“. A ještě jedna poznámka. Pokud po vás bude chtít set-top-box někde zadat čtyřmístné číslo, není to napoprvé klasická čtveřice nul, ale místo toho  3330.

Informační panel a teletext
DI-WAY T-2200 info
DI-WAY T-2200 info detail
DI-WAY T-2200 teletext
DI-WAY T-2200 teletext podstránky

Kliknutím si můžete obrázky zvětšit.

Možnosti elektronického průvodce a časovač pořadů
DI-WAY T-2200 EPG
DI-WAY T-2200 EPG detail
DI-WAY T-2200 EPG přehled
DI-WAY T-2200 časovač

Kliknutím si můžete obrázky zvětšit.

Instalace, menu, nastavení a technické informace
DI-WAY T-2200 instalace
DI-WAY T-2200 menu
DI-WAY T-2200 nastavení
DI-WAY T-2200 technické informace

Kliknutím si můžete obrázky zvětšit.

Programy, náhled stanic, skryté titulky a volby zvuku
DI-WAY T-2200 programy
DI-WAY T-2200 náhled programů
DI-WAY T-2200 skryté titulky
DI-WAY T-2200 zvuk

Kliknutím si můžete obrázky zvětšit.

Závěrečný souhrn

Umí dobře česky - pečeť

Set-top-box DI-WAY T-2200 ocení především majitelé televizorů bez konektoru SCART, kteří za digitalizaci nechtějí mnoho utrácet. Pro ně představuje ideální možnost, jak za méně než 1500 korun získat solidní přijímač zemské digitální televize s jednoduchým ovládáním a kvalitně zvládnutou češtinou, za kterou se výrobek právem honosí pečetí „Umí dobře česky“.

Pokud SCART na svém televizoru máte, nepředstavuje pro vás modulátor žádnou výhodu a můžete tak začít v klidu lovit ještě v lacinějších vodách s hladinou okolo tisíce korun. Přesto se pro recenzovaný set-top-box můžete rozhodnout i vy. To například za situace, kdy se vám zalíbí jeho poněkud netradiční design. Jenom nechápu, proč výrobce celý produkt obalil do plastové fólie a proč i po jejím sundání zůstaly v případě recenzovaného kusu na předním panelu trvanlivé šmouhy.

DI-WAY T-2200 panel

12. května 2008: Lubomír Proboszcz z distribuční společnosti Sapro informoval server DigiZone.cz o ochranné fólii a možnosti výměně přístroje kvůli neestetickým skvrnám na předním panelu set-top-boxu: Opravdu nám výrobce dodal část zakázky s ochrannou krycí fólii, která zanechává na čelním panelu fleky. Velkou část těchto přístojů jsme zachytili a provádíme výměnu čelních panelů. Pokud se k někomu dostal přístroj s tímto panelem, kde se projevuje tato estetická vada tak samozřejmě bezplatně panel vyměníme/opravíme.

DI-WAY T-2200
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčilo: Sapro

BRAND24

Orientační cena: 1299 Kč

Foto a screenshoty: Autor

Potřebujete do domácnosti nebo na chatu/chalupu alespoň jeden set-top-box s modulátorem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).