Hlavní navigace

Názor k článku Digitalizace analogového televizního vysílání je u konce. Co se povedlo a co ne? od anonym - Dovolím si zhodnotit digitalizaci (po)zemského TV vysílání oblasti...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 11. 2011 12:40

    bez přezdívky
    Dovolím si zhodnotit digitalizaci (po)zemského TV vysílání oblasti Ostravska, nejlidnatějšího kraje v ČR.

    1. Postupný přechod byl zbytečně dlouhý (což by se ještě dalo zkousnout), ale zejména v naší oblasti naprosto nesmyslný. Nejprve se zřídil (zcela zbytečný) vysílač Ostrava-Hladnov, "pro jistotu" na příhodném místě, aby pokud možno žádná ze stávajících antén jak individuálních, tak společných, na něj nemířila. Snad jen neužití svislé polarizace jako u Bobíků (pozn. Bobíci jsou lidé odkojení Vltavou) nás milostiví radiokomunikační mágové ušetřili.
    2. Následně pokračovalo kanálové a výkonové "martirium", které přinutilo majitele STA několikrát řádně sáhnout do kapsy, přelaďovat a přesměrovávat a nastavovat. Dle mého skromného odhadu náklady na implementaci DVB-T a jeho postupnou aktualizaci v systémech STA zde na Ostravsku dosáhly až 3 násobku republikového průměru.
    3. Vysílač Praděd, ač do naší oblasti údajně nepatří, je kapitola sama pro sebe. Jen idiot zdigitalizuje vysílač s absolutně největším dosahem až nakonec.
    4. Na druhou stranu DVB-T dokázalo zlomit monopol Novy; byť je programů méně, než jsme čekali, tak zaplaťpánbůh i za ně. Mnohé televize alepoň "pomnožily" svou programovou nabídku, byť o její kvalitě tady můžeme dlouho diskutovat. DVB-T s SD programy v zásadě přineslo výrazné zlepšení kvality i kvantity a pokud se nebude zbrkle tlačit na pilu zvanou DVB-T2, dokáže i víc.
    5. Monopol ČRa se v procesu digitalizace projevil spíše negativně. I přes to, že noty pro TPP v zásadě ukuchtil ČTÚ na přání ČRa, nezabránilo se negativním jevům, rušením, kanálovým kolizím, kterým by se při větší profesionalitě zabránit dalo. ČTÚ pokračuje ve své tragikomedické roli regulátora, který diskutuje s odbornou veřejností tak, že vše smete ze stolu a vyhoví jen a pouze vysílateli.
    6. NKS jako orgán placený z peněz na digitalizaci selhal zcela. Nechat vyvěsit drahé bilboardy v Ostravě týden před vypnutím analogu je opravdu výsměch a ukázka totální impotence a proces dotací pro sociální ústavy,kterou NKS zajišťoval, je opravdu počteníčko pro silné nátury (aneb jak utratit milion při dotaci sto tisíc...).
    7. Nejmenší radost z DVB-T má zde na Ostravsku samozřejmě dnes již monopolní dodavatel kabelových služeb, kterému vytrvale klesá počet abonentů a ze kterého se postupně stal jen ISP (docela kvalitní mimochodem).
    8. A tak dlužno závěrem říct, že nebýt několika málo schopných jedinců a firem, které se po celou dobu digitalizace snažili držet krok s tímto "obludáriem" a nedovolili neschopným zlatokopům se přiživovat, proběhla digitalizace na Ostravsku vesměs zdárně. Těmto lidem patří dík největší. Výjimkou jsou snad jen některé domy v majetku RPG (OKD byty), kde teprve po 5 letech možná uživatelé DVB-T konečně uvidí, anebo budou muset tvrdě platit za IPTV.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).