Hlavní navigace

Digitální Česko: tohle je státní plán, jak z ČR udělat digitální velmoc

3. 10. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Český stát představuje svou vizi toho, jak dál s digitalizací, e-governmentem a IT. Dnes ji schválila vláda. Uvnitř: DOKUMENTY.

S pojmem Digitální Česko už se setkáváme dlouhá léta. Jednotlivé vlády v různých proměnách připravovaly strategie toho, jak by měla vypadat digitalizovaná země, ale v drtivé většině případů zůstalo u popsaných papírů a nenaplňování stanovených cílů.

Teď se Digitální Česko opět vrací do hry s tím, že tentokrát má vyšší ambice. Jedním z hlavních důvodů toho, proč se předchozí pokusy nezdařily, byl fakt, že chyběla centrální síla, která by změny v digitalizaci vynucovala.

Nyní vláda teoreticky jednu takovou autoritu má. Je jí vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla, který zároveň vede dva státní IT podniky, tedy NAKIT a Státní pokladnu Centrum sdílených služeb, a také předsedá Radě vlády pro informační společnost (RVIS).

Tým kolem Dzurilly předložil na jednání vlády (3. října 2018) vypracované dokumenty, které mají určit jasný postup, jak stát bude v digitální agendě postupovat a čeho chce docílit. „Je to ucelená koncepce, která má za cíl řešit digitalizaci komplexně – jak z pohledu Evropské unie, tak český e-government a v neposlední řadě i digitální ekonomiku a společnost,“ popisuje Dzurilla pro Lupu. Na přípravě koncepce se mimo jiné podílel Michal Bláha ze serveru Hlídač státu.

Jednotné řízení

Vláda předložené dokumenty schválila. Premiér Andrej Babiš (ANO) veřejně aktivitám vedoucím k digitalizaci vyjadřuje podporu – byť realizace IT projektů v praxi někdy pokulhává – viz Jak EET vidí ajťák aneb Draze zaplacená vražda uživatelské přívětivosti. Postupná realizace strategií každopádně ukáže, jaká bude podpora digitalizace v praxi či jak se budou bránit jednotlivé úřady a ministerstva.

Digitální Česko je rozdělené do tří dokumentů a strategií: Česko v digitální Evropě, Informační koncepce České republiky (Digitální veřejná správa) a koncepce Digitální ekonomika a společnost. Formálně je tato trojice označovaná jako „Strategie koordinované a komplexní digitalizace České republiky 2018+“. Níže v textu přikládáme plné znění všech tří částí Digitálního Česka.

„Koordinace celé realizace bude soustředěna v Radě vlády pro informační společnost (RVIS) pod patronátem a vedením vládního zmocněnce pro IT, realizace bude probíhat v úřadech a rezortech v souladu s jejich gescí, dle Kompetenčního zákona. Členové RVIS budou působit jako kontaktní osoba mezi resortem a Radou vlády pro informační společnost,“ říká úvodní dokument k Digitálnímu Česku.

Dále se také uvádí, že významnou roli bude hrát vláda (vyjednávání s EU, schvalování, uvolňování zdrojů a podobně) a také samotná ministerstva a úřady. Ty „musí uvolnit adekvátní zdroje lidské i finanční, včetně zázemí“.

Informační koncepce ČR aneb co dál s e-governmentem

První strategií v rámci Digitálního Česka je ta, která se věnuje e-governmentu a digitální státní správě. Koncepci, která vychází ze zákona o informačních systémech veřejné správy, představují vedle Dzurilly také Petr Kuchař, Ondřej Felix a Pavel Hrabě z odboru hlavního architekta e-governmentu na ministerstvu vnitra. Koncepce je závazná pro všechny státní orgány a samosprávu.

Koncepce „stanovuje hlavní cíle v oblasti budování informačních systémů veřejné správy a dále stanoví obecné principy pořizování, vytváření, správy a provozování informačních systémů veřejné správy“.

Mezi hlavní cíle této části strategie patří vytvoření digitálně přívětivé legislativy, uživatelsky přívětivé online služby pro občany a firmy (již se začalo s Portálem občana), zvýšení kapacit a kompetencí zaměstnanců ve státní správě a centrálně koordinované ICT v rámci veřejné správy. Strategii si lze v PDF stáhnout zde.

Česko v digitální Evropě

V rámci druhé strategie se z Česka má stát aktivní hráč, který zajistí jednotný přístup země ke tvorbě digitální agendy v rámci Evropské unie. Na dokumentu vedle Dzurilly pracovali také Zbyněk Smetana, oddělení koordinace digitální agendy úřadu vlády a týmy z ministerstva vnitra.

Vláda se mimo jiné chce zaměřit na jednotný digitální trh. Mezi hlavní cíle patří zajištění komunikace o aktuálních tématech a příležitostech, které se v rámci digitální agendy v EU řeší. Dokument si lze v PDF stáhnout tady.

BRAND24

Digitální ekonomika a společnost

Tato koncepce bude řešit problematiky, které často z určité části leží mimo gesci státu. Spadají sem známé pojmy jako průmysl 4.0, elektronické vzdělávání, chytrá města a další. Na strategii se podíleli Petr Očko, ministerstvo průmyslu a obchodu a úřad hlavního architekta e-governmentu na vnitru.

Dokument má několik priorit. Zaměřuje se na lepší systém podpory výzkumu a vývoje, připravenost občanů na změny na trhu práce související s digitalizací, pomoci jednotlivým částem ekonomiky s digitální přeměnou, začleněna je podpora konektivity a infrastruktury, centrální koordinace politik nebo financování digitalizace. Zmiňuje se také podpora umělé inteligence nebo otevírání státních dat. Celý dokument je v PDF k dispozici zde.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).