Hlavní navigace

Názor k článku Digitální daň po česku: hamižnost, nebo spravedlnost? od anonym - A jaké DPH zde platí Facebook nebo Google? Problémem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 3. 2020 18:46

    bez přezdívky

    A jaké DPH zde platí Facebook nebo Google?
    Problémem je, že současný zákoník je v tomto ohledu poměrně zastaralý a nepřizpůsobil se rychlým změnám v tomto odvětví ekonomie. A to má právě mimo jiné i ta digitální daň změnit.

    DPH je koncipováno v současné době tak, že pokud někdo v daném státě provozuje služby, za které si účtuje peníze, musí část z vydělaných peněz odvést státu. Ale ten zákon vůbec nepočítal s tím, že zde někdo bude nabízet své služby "zdarma" s tím, že od svých zákazníků zároveň udělá ve své podstatě zaměstnance, kteří v rámci dané služby mu klikají na různé reklamy, za které mu následně posílá peníze 3. strana.

    Jinak jste si jistý, že EU se staví ke clům rezervovaně? Protože na příkaz EU jsou všechny její členské státy nuceny od příštího roku úplně zrušit osvobození na dani pro veškeré zboží ze zahraničí.
    Ale mě je to jasné, proč bylo toto zavedeno na rozdíl od té digitální daně poměrně snadno - budou na to doplácet koncoví spotřebitelé, tedy občané EU. Naopak nutit ty poplatky zaplatit čínské prodejce, o to se EU samozřejmě raději ani nepokusila.

    A jeden ze základních konceptů EU je ten, že to má být primárně ekonomická platforma, ve které jednotlivé malé evropské státy spolupracují, aby byly konkurenceschopné vůči obrovským státům a ekonomicky daleko silnějším světovým hráčům, jako je USA nebo Čína. A ochrana a rovné příležitosti na vnitřním trhu EU by měly být jedním z primárních cílů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).