Hlavní navigace

DiZiPiA DS4H-35IRS: HD satelitní přijímač s licencí pro karty Irdeto PI-sys

29. 9. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

DiZiPiA DS4H - 35IRS je HDTV satelitní přijímač od korejské firmy DIZIPIA s možností příjmu programů v normách DVB-S a DVB-S2 včetně komprese MPEG-4/H.264. Má vestavěnou licencovanou čtečku přístupových karet IRDETO PI-sys. s certifikátem od Skylinku pro příjem českých a slovenských programů pomocí ICE karty (ICE karty jsou přechodovou verzí, podporující jak systém Irdeto, tak i CryptoWorks). Funkce PVR umožňuje přes USB port nahrávat pořady na externí HDD nebo FlashDisk. Přístroj v pohotovostním stavu odebírá méně než 1 W, v plném provozu méně než 35 W.
DiZiPiA přední panel
DiZiPiA přední panel otevřený

Přední panel

Na předním černém panelu najdeme bílým písmem natištěn název přijímače a jeho verze a další symboly jeho funkcí. Za krytem je čtyřmístný zelenožlutý sedmisegmentový displej, který indikuje číslo zvoleného programu. Vedle je LED, která signalizuje vypnutí přijímače nebo povely z dálkového ovládání. Uprostřed panelu se nachází tlačítka umístěná do kruhu, kterými můžeme přepínat programy, ovládat zvuk. Tlačítkem umístěným ve středu kruhu vypínáme přijímač. Vpravo pod výklopným víčkem najdeme jeden slot pro přístupovou kartu Irdeto, dva CI sloty pro vložení libovolných dekódovacích CA modulů. Pod víčkem najdeme také port USB. Nezvykle jsou pod krytem umístěna ještě dvě tlačítka označená M a CH. První nás zavede do hlavního MENU nabídky a druhé zobrazí seznam rozhlasových a televizních programů na obrazovce.

DiZiPiA zadní panel

Zadní panel

Zadní panel je odleva vybaven F porty pro připojení LNB s propojkou Loop-out určenou k připojení druhého satelitního přijímače. Následuje RS-232 rozhraní, analogový stereo zvukový výstup, kompozitní video výstup, YPbPr, S/PDIF optický výstup, HDMI rozhraní s podporou HSCP (ochrana digitálních záznamů proti kopírování), TV SCART a síťový vypínač. Posledním je síťový napevno zabudovaný kabel.

DiZiPiA dálkový ovladač

Dálkové ovládání

Dálkový ovladač v matně černém provedení je vybaven b재nou sadou tlačítek, barevnými tlačítky, ke kterým můžeme přidat konkrétní funkci, a také čtyřmi uživatelsky definovanými tlačítky Fl až F4. Dálkové ovládání je citlivé a reaguje i ve značně širokém úhlu. Volné FTA programy se přepínají s cca 2 sekundovou prodlevou. O něco delší prodleva je u HD kódovaných programů. Gumová tlačítka jsou značně vysoká. Dálkové ovládání je napájeno dvěma kusy AAA baterií, které jsou součástí dodávky.

DiZiPiA menu instalace

Instalace

Úvodní okno Hlavního menu přijímače se zobrazuje na popředí sledovaného programu. Obsahuje modré symboly umístěnými vlevo doplněné textem dalších voleb. V každém podmenu se pak nachází nápověda pro dálkové ovládání např. barevných tlačítek a dole v rotujícím řádku další nápovědy.

DiZiPiA nastavení systému

Po prvním zapnutí přijímače, nebo po továrním nastavení se toto menu zobrazí. Zde volíme nastavení jazyka, státu a dále vyhledávání programů. Přijímač je z výroby nastaven pro rychlé vyhledávání platforem CS Link/Skylink na pozici 23,5E. Proto již v menu stačí zvolit Rychlé vyhledávání Skylink/CS Link, nebo Ruční vyhledávání Skylink/CS Link. Při volbě ručního vyhledávání pro příjem z více satelitních pozic je možné použít přepínání DiSEqC 1.0 a 1.1 a natáčení antény DiSEqC l .2 a USALS. Nastavení vyhledávání provádíme pak v Menu ručně. Dále můžeme vyhledávat i ze 32 předprogra­movaných satelitů, nebo přidávat další satelity. V menu nastavujeme obvyklá zadání, např. zvolíme typ LNB, frekvenci, DiSEqC l .0 a 1.1, kmitočet 22 kHz atd. U nalezených programů je možno měnit PID kódy a vkládat je ručně. Programy lze mazat, přejmenovat nebo přidat další. Čas nastavujeme buď automaticky (manuálně nelze určit zdroj vysílání) nebo ručně.

Nastavit můžeme i časový posun nebo zapnout letní čas. Můžeme nastavit například i rodičovský zámek a tím zakázat určený seznam programů atd. Seznam programů můžeme také mazat, přejmenovat, přesouvat a zamykat, vytvářet favoritní seznamy, řadit podle abecedy, satelitů, provozovatelů nebo setřídit kódované nebo FTA. Obrazové formáty můžeme nastavovat jak u 4:3, tak u formátu 16:9 Mixed, FullScreeen, LetterBox a PanScan. Rozlišení HD výstupů je 480p, 576p, 720p, 1080i. Video standardy: PAL G, PAL I, PAL K a NTSC. Naskenované programy jsou seřazeny ve třech sloupcích v pořadí, v jakém byly vyhledány. Radiové programy zvlášť. Kódované mají příznak dolaru. HD programy bohužel nejsou označeny. Můžeme však programy řadit podle satelitů, abecedy, provozovatelů, kódování. Přijímač umožňuje také výběr doprovodného zvuku a ukládá se zvlášť pro každý program.

DiZiPiA uživatelské nastavení

Informační banner zobrazíme stlačením tlačítka INFO nebo přepnutím programu. Banner obsahuje množství informací: číslo předvolby, název kanálu, přesný čas, grafická lišta vlevo dobu do konce vysílaného pořadu, krátký popisek aktuálního pořadu (dalším zmáčknutím INFO zobrazíme celý popis), další grafická lišta vpravo indikuje sílu signálu. V prvé části jsou dále symboly dalších funkcí a info o systému kódování, možnosti teletextu a mnoho dalších. V menu Hry a Utility najdeme položku Světový čas, kde na mapě můžeme posouváním pravítka po světové mapě zjistit momentální čas v různých časových pásmech. Druhou položkou je Kalendář.

Významná funkce, pokud je aktivována v menu a navíc zcela automatická je aktualizace seznamu programů (DCHM). Nově vysílaný program je automaticky přiřazen do seznamu programů.

Podobu vzhledu EPG si můžete v menu přijímače zvolit ze dvou zobrazení. Jako časovou tabulku, nebo v zobrazení pod sebou. V tomto zobrazení v levém sloupci najedeme na příslušný program a v pravém sloupci se k němu objeví pět následujících pořadů s časy vysílání. V liště dole je zobrazen celý podrobný popisek k právě probíhajícímu pořadu. Pokud chceme podrobný popisek zobrazit v novém okně, zmáčkneme na dálkovém ovládání tlačítko INFO. Při EPG v zobrazení pod sebou se také můžeme pohybovat po dnech dopředu (celkem sedm dnů) i zpět. Z EPG lze přímo vkládat pořady do časovače. Funkce časovače také umožňuje uložit zapnutí/vypnutí přijímače. Do paměti lze uložit až 20 událostí.

DiZiPiA teletext

Teletext

Přijímač zobrazuje OSD i VBI teletext (data nejsou přenášena do HDMI výstupu, pouze v analogovém výstupu je přenášen VBI teletext. Stránky jsou zobrazovány ve zmenšeném okně na popředí programu se správnou diakritikou a do paměti se ukládá cca 900 stran, takže listování je velice rychlé.

DiZiPiA PVR menu

PVR

Pokud připojíme k přijímači přes USB port umístěným pod víčkem na předním panelu externí HDD nebo flash disk formátovaný na FAT16 či FAT32, jsme připraveni nahrávat a přehrávat pořízené záznamy. Velice nepříjemné je, že při nahrávání jednoho pořadu nelze přepnout na jiný program ani jiný program přehrávat.

Při nahrávání pořadů mne však překvapila jedna další nepříjemnost. Při vložení karty Irdeto do čtečky se kódované programy zobrazily, ale nenahrály. Při zapnutí nahrávání přijímač ohlásil chybu a na disku je pouze název nahrávky, ale o nulové velikosti. Nahrávání šlo spustit pouze u programů FTA SD i HD. Kartu jsem tedy přemístil do CI modulu a tam fungovalo nahrávání i kódovaných programů bez závad. Pravděpodobně je tedy chyba ve firmware, což by mělo být urychleně napraveno výrobcem. Znemožnění nahrávky u některých pořadů v budoucnu bude například možné i provozovatelem. Přijímač je vybaven ochranou Silicon Secure (možnost provozovatele na dálku blokovat nahrávání určitého programu kódem v čipu přijímače). Tento čip má ještě další funkce na identifikaci a párování karet a například omezení přehrát nahraný pořad pouze v přijímači, na kterém byla nahrávka pořízena. Zatím však tyto funkce prý Skylink ani CS Link nevyužívá.

Dále jsem našel další, avšak nepodstatné omezení. Přijímač je sice schopen nahrát bez karty i zakódované programy, ale nejdou spustit ani po vložení správné dekódovací karty, což některé přijímače umožňují.

DiZiPiA nahrávky na disku

Nahrávky na disku jsou ukládány každá do svého adresáře, kde se nachází nahrávka s příponou *.TRP a další pomocné soubory. Nahrávka obsahuje včetně videa všechny vysílané audiostopy, Teletext i EPG! Identifikace nahraného pořadu je ale například v PC znemožněna tím, že neobsahuje názvy, ale čísla přidělená přijímačem. V samotném přijímači se tyto údaje ale zobrazují normálně v seznamu nahrávek. K přehrání souborů v PC můžete použít běžné přehrávače, například VLC player, nebo KMPlayer atd.

Přijímač umožňuje také přehrávání audiosouborů ve formátu MP3 a promítání obrázků ve formátu JPEG z externích zařízení zapojených přes USB port. Můžeme si také zvolit pořadí nahrávek podle své potřeby. Nahrávky se přehrávají v zabudovaném Playeru. Přehrávání je možné zrychlit i zpomalit až 256×. To umožní rychlé vyhledávání příslušné pasáže v nahrávce. Nahrávku můžeme také zpomalit na polovinu normální rychlosti, ale pouze vpřed.

DiZiPiA komponenty
Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujete už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Závěrem

Umí dobře česky - pečeť

Přijímač až na popsaná omezení, která budou jistě opravena, splňuje požadavky na bezproblémové užívání. Nelíbí se mi umístění USB portu pod odklopné víčko na předním panelu. Toto umístění je vhodné, pokud je ještě jeden USB port umístěn i na zadním panelu. Po připojení disku je nutné mít dvířka stále otevřena což nepůsobí esteticky a navíc se práší do otvorů pro čtečku karet a přístupové moduly. Aktualizace software není v této testované verzi prostřednictvím OTA zatím dostupná. Z dalších funkcí přijímače ještě zmíním například Zoom pro změnu velikosti obrazu, nastavení jasu, kontrastu a sytosti barev, funkci pro vyhledávání vysokou rychlostí, možnost zablokování přístupu k vybraným programům, nebo možnost uložení až 6000 TV a R předvoleb. Dle subjektivného posouzení je kvalita obrazu velice dobrá. Přijímač umí dobře česky.

Certifikát testu satelitního přijímače DiZiPiA DS4H-35IRS udělený firmou TradeTec pro bezproblémový provoz s novými ICE kartami Skylink v režimu Irdeto PI-sys, najdete zde.

Poklepáním levým tlačítkem myši na obrázek jej zvětšíte v novém okně.

Balení obsahuje:

BRAND24

DiZiPiA krabice

• přijímač DiZiPiA DS4H-35IRS
• dálkový ovladač
• baterie
• trojžilný cinch kabel
• podrobný manuál v češtině

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače: http://www.tvdi­gitalne.cz/di­zipia-ds4h-35irs.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 3 790 Kč včetně DPH
Foto a screenshoty autor

Vadí Vám, že v budoucnu bude mít váš poskytovatel možnost zasahovat na dálku do možnosti nahrávání pořadů a i jinak upravovat software ve Vašem přijímači?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).