Hlavní navigace

Dlouhé tiché nic

9. 10. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na tomto místě jsem vás chtěl původně seznamovat s průběhem své kariéry online žebráka. Místo nudného popisování vylouděných částek vám ale vesele přiblížím, proč kariéra teprve začíná...
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Možná si to ještě pamatujete. Asi tak od poloviny srpna se u nás začaly objevovat zprávy o chystaném zpřístupnění našincům doposud zapovězených funkcí globálního platebního systému PayPal. I když účty uživatelům ukazovaly, že jsou „send only“ (pro neagličtináře „pouze pro posílání“), a tuzemec tedy nemohl přijímat platby a jen pomocí tohoto systému utrácet, funkce příjmu údajně fungovala v podobě jakési neveřejné betaverze. Uživatelé nicméně, opět údajně, mohli posílat peníze z jedné české e-mailové adresy na jinou.

PayPal

Připravované spuštění velmi žádané a „award winning“ služby vyvolalo patřičný zájem médií. Nebylo internetového, nebo ekonomického časopisu, který by o PayPalu neinformoval. O službě jste si mohli přečíst zde na Lupě s podrobným popisem fungování výhod pro obchodníky a nebo také s mou škodolibou představou o zástupu internetových žebráků. Ať tak či tak, z uvedení plně fungujícího PayPalu se stala událost konce okurkové sezóny.

Datem X, tedy dnem spuštění přijmu peněz, mělo být 14. září. Patnáctého ani šestnáctého se stále nic nezměnilo a můj ověřený účet byl stále Send Only. PayPal se mi ani neodhodlal, jak slibovali, připsat poplatek stržený za ověření účtu (euro a půl plus něco, k čertu s ním). Díky tomu jsem zatím nemohl naplnit svůj slib čtenářům a začít s pomocí tohoto systému žebrat, a to přesto, že příslušné stránky jsem připravil a organizačně zajistil ve značném předstihu.

BRAND24

Co mne ale mrzelo víc, bylo ticho. Zatímco o chystaném spuštění služeb média informovala jako divá, neočekávaného nespuštění si nevšimla ani omylem. Dotaz na technickou podporu PayPalu skončil tím, že mi „nemohou říct nic konkrétního, ale ať jsem v České Republice slyšel cokoliv, příjem plateb se zatím nekoná“. Tímto děkuji jistému Ramonovi z oné firmy, jeho odpověď jsem po přeložení do češtiny tlumočil několika čtenářům Lupy. Jinak ale, aniž bych chtěl zdejším ekonomicko–internetovým novinářům ukřivdit, se zdálo, že nejenže absence avizované služby nikoho nezajímá, ale dokonce i zpráva o tom, že služba bude, byla založená na čisté fantazii a neověřených drbech (což neplatí o zprávě na Lupě, která vycházela z dodatku k uživatelské smlouvě). Čili jeden vzal jednu spekulaci, další k ní přilepil jinou, třetí přidal něco vlastního. A když pak není nic, nikdo se k tomu nehlásí, aby nebyl za blbce.

Nuže z jiného soudku. Máme 6. října. V době vydání této glosy bude Invex. A Paypal pro příjem funguje, což dokladuji přiloženým obrázkem. Výběr penízků je velmi levný a jde v českých bankách (můj dotaz položený České spořitelně procestoval několik kanceláří, ale nakonec skončil tím, že to v podstatě bude fungovat). Invex je drbů čas, a tak si kolegové novináři opět odbudou své každoroční žně. A na zpoždění, kterého si kromě normálních lidí skoro nikdo nevšimnul všichni zapomeneme. A jak jsem už jednou řekl, všichni budeme bohatí…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).