Hlavní navigace

Názor k článku Do datových schránek dorazil spam. Naposledy se řešil v roce 2012 od Asi medvěd - No, já myslím, že by bylo dobré kouknout...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 4. 2020 9:11

    Asi medvěd

    No, já myslím, že by bylo dobré kouknout právě do občanského zákoníku. Dovolím si ocitovat: "Právní jednání působí vůči nepřítomné osobě od okamžiku, kdy jí projev vůle dojde; zmaří-li vědomě druhá strana dojití, platí, že řádně došlo." Myslím, že to, zda existuje "dojití" máme vyřešeno - tedy pokud nechcete popřít občanský zákoník.

    Jinak mně dlužíte už 5 měsíců za nájem. Poslal jsem Vám výpověď, protože prostě můžu. Když se budu držet Vašich tezí, pak Vás nikdo nemůže nutit / nejste povinen chodit na poštu a přebírat si poštu. A když k tomu náhodou dojde, tak v obálce byly letáky. Takže Vám takto výpověď nedoručím. OK. Posílám ji tedy datovkou. Jenže Vy nemáte povinnost přihlásit se do datovky a tak jsem Vám výpověď nikdy nedoručil OK. Zkusme mail, který hájíte. No, máte jich několik a zrovna mně jste dal ten, do kterého se také nepřihlašujete - nemáte přece takovou povinnost, že? Zároveň jste mou adresu prozíravě nacpal na svůj spam list, to kdybyste se splet a do mailu se přece jen přihlásil. Nemáte přece povinnost prohlížet spamové složky a není zakázáno označit jakoukoliv adresu za spam. Takže vlastně ani mailem jsem Vám výpověď nedoručil. No, a protože jste velký kluk, tak neotvíráte předem neohlášeným návštěvám, takže ani osobně Vám výpověď nepředám. Z toho tedy plyne, že můžete zvesela dál bydlet zadarmo, protože Vám nemám jak doručit výpověď z nájmu.

    Možná Vás to překvapí, ale ono to takhle nefunguje. Pošlu Vám výpověď poštou nebo datovkou. Nepřevezmete a já dám k soudu žalobu na vyklizení. Vaše argumentace, že jste žádnou výpověď nedostal - vizte výše, neuspěje. Soud bude zkoumat, kdy se dokument dostal do Vaší dispozice - tedy kdy jste se s ním s vynaložením očekávatelného úsilí (vyzvednutí na poště / přihlášení do datovky) mohl seznámit. A věřte, že bude věřit záznamu pošty o tom, kdy Vám vložila do schránky oznámení o uložení zásilky či výpisu z ISDS, kdy bylo dodáno do Vaší DS. Protože přesně v tom okamžiku už bylo jen na Vás, abyste si zásilku vyzvedl. Pokud to ze svého rozhodnutí neuděláte (nikdo Vás k tomu přece nemůže nutit), pak jsme u výše citovaného zmaření dojití, a platí fikce, že zásilka Vám řádně došla - chcete-li, byla doručena. No a pro Vás nepříznivý rozsudek byste ještě mohl oddálit tvrzením, že v obálce byly letáky, ale myslím, že důkazní břemeno by tady bylo na Vás. U datovky by byl obsah zaslané zprávy jasný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).